Annons

Valfrihet också för invandrare

Möjligheten att retroaktivt plocka ut föräldradagar har utmålats som ett stort hinder för introduktionen på arbetsmarknaden. Så föreslår regeringen nu också en begränsning av uttaget.
Ledare • Publicerad 1 augusti 2013

Att bidragssystem kan uppmuntra till passivitet är ingen nyhet. Föräldralediga hamnar utanför etableringsreformen, kurser och språkstudier. Men nog präglas denna debatt inte bara av omsorg om somalier, utan också av fördomar. Från fler än Sverigedemokraterna vars valfilm 2010 just riktades mot gruppen barnvagnsdragande muslimska kvinnor. I burka.Invandrarkvinnor anses inte ha förmåga att bestämma över sina egna liv. Det är samma argument som används i denna debatt som annars riktas mot det ringa vårdnadsbidrag som finns i en minoritet av ­landets kommuner. Hos en och annan verkar synen på familjen i minoritetsgruppen irritera mer än kostnaden för bidraget. När Försäkringskassan studerar nyanländas uttag av föräldradagar visar sig följande: ”Bland kvinnor som invandrar med barn men som inte får fler barn under perioden är det endast 3 procent som har ett högt uttag både 2007 och 2008.”

Problemet ter sig alltså som begränsat.

Däremot kan en lösning enligt Försäkringskassan försvåra för alla föräldrar. Statskontoret lyfter frågan om att barn kan ha ett stort behov av att vara nära sina föräldrar. Liknande resonemang har hörts från långtidsutredningen. Precis, familjeperspektivet väger inte alltid tillräckligt tungt i integrationspolitiken.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons