Annons

Vägval för Centerpartiet

Den som efterträder Annie Lööf kommer antingen att fortsätta i hennes spår – eller söka sig mer till partiets historiska rötter.
Ledare • Publicerad 7 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
De tre nominerade till posten som ny partiledare för Centern.
De tre nominerade till posten som ny partiledare för Centern.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många namn hann tippas som efterträdare till Centerpartiets ledare Annie Lööf (C) efter att hon tillkännagav sitt kommande avgång efter valförlusten i årets riksdagsval. Under valberedningens pressträff på måndagen framgick det att ett par av de på förhand tippade namnen inte ens nomineras som kandidater. Frånvarande var bland annat partiets duktige europaparlamentariker i Bryssel Emma Wiesner, liksom ”rebellen” från Västerbotten Helena Lindahl – den senare uppmärksammad för sitt motstånd till januariöverenskommelsen.

Men med de tre kandidater som valberedningen kommit fram till står det ändå klart att det blir ett tydligt ideologiskt val. Vem partiet till slut väljer till ny partiledare kommer att innebära ett vägval. Vem som väljs till Lööfs efterträdare är inte bara en fråga om person, utan också ett val mellan olika politiska inriktningar.

Annons

Linköpingsbon Muharrem Demirok är lokalpolitikern som nyss kommit in i riksdagen och är den mer överraskande nomineringen jämfört med de övriga två, Daniel Bäckström samt Elisabeth Thand Ringqvist, som kommer att uppfattas huvudkandidaterna.

”Han en tydlig landsbygdsprofil som således anknyter mer till partiets historiska dna.”

Elisabeth Thand Ringqvist representerar en fortsättning på Annie Lööfs linje. En företagarprofil politiskt sett och i en kommentar i samband med nomineringen lyfter hon fram klimatet och kampen mot konservativa och auktoritära tendenser i samhället. Även om hon på 00-talet var ledamot av partistyrelsen, kanslichef och arbetade som politiskt sakkunnig åt Maud Olofsson har hon länge varit frånvarande från politiken. Hon har nu återvänt till politiken efter att ha arbetat som lobbyist i rollen som vd för Företagarna sedan 2010.

Värmländske Daniel Bäckström är den erfarne riksdagsledamoten samt partiets försvars- och landsbygdspolitiske talesperson. Med sitt engagemang för försvar och landsbygd samt i hembygd, jakt och kyrka har han en tydlig landsbygdsprofil som således anknyter mer till partiets historiska dna jämfört med den mer "stureplansliberala” företagarprofil partiet alltmer fått under Lööfs tid vid rodret.

Nu väntar en tid av valturné och debatt innan partiet tar ställning mellan de tre. Vem som väljs kommer att spela en viktig roll i hur partiet lyckas navigera sig i det nya politiska landskapet. Det gäller dels att hitta riktningen i frågan om hur man ska förhålla sig till de parlamentariska realiteterna i riksdagen, och dels att hur man ska agera i och med den ökande partipolitiska konkurrensen om landsbygdsväljarna.

Vem det än till slut blir kommer det att vara av vikt att processen är rättvis för samtliga kandidater, och att det inte rör sig om ett givet val av Thand Ringqvist – som vissa menar – vilket skulle innebära att de övriga blott nominerades som ett slags galjonsfigurer. Skulle det uppfattas som att näste partiledare fått en gräddfil till posten lär det knappast ge vederbörande en bra start.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons