Annons

Vådan av den lila koalitionen i Mörbylånga

I Mörbylånga har den nya lila majoriteten utsett sitt egen opposition.
Ledare • Publicerad 21 december 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det brukar vara oppositionen i en kommun som fördelar poster och fattar beslut om vem som får den tyngsta rollen som oppositionsråd.

Makten i Mörbylånga. Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Branden (M).
Makten i Mörbylånga. Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Branden (M).Foto: Mats Holmertz

I Mörbylånga går det i likhet med alltfler kommuner till på ett annat sätt. Socialdemokraterna och Moderaterna har som bekant bildat en lila koalition som ska styra kommunen framöver. Bärande oppositionsparti blir nu Sverigedemokraterna sedan dess förstenamn Per Wåhlstrand fick 11 röster i en omröstning om posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen mot Centerpartiets Anna-Kajsa Arnesson (C) som fick 8 röster. Eftersom SD bara har 6 mandat i fullmäktige lär det innebära att Wålstrand också fick röster från något av majoritetspartierna. Då det är sluten votering i personfrågor är det omöjligt att veta vem som röstade på vem. Men en oskriven regel i sammanhanget är att majoritetens ledamöter lägger ner sina röster när oppositionens poster ska fördelas. Denna praxis ignorerades alltså.

”Men en oskriven regel i sammanhanget är att majoritetens ledamöter lägger ner sina röster när oppositionens poster ska fördelas,”
Annons

Anna-Kajsa Arnessons besvikelse är lätt att förstå. Nu brukar ju Centerpartiets företrädare vara mästare på att bevara sina maktpositioner oberoende av valförluster eller majoritetsförändringar. I Mörbylånga var ju Centerpartiet också 2022-års vals stora förlorare, ända bestod fram till nu koalitionen med Socialdemokraterna. Det var ett koalitionsbygge utan framtid som dåligt avspeglade väljarresultatet i en i grunden borgerlig kommun.

Centern i Kalmar län är nu för övrigt inte alltid anhängare av det rena spelet. I Nybro kommun anklagades för övrigt ledamöter från S/C-majoriteten för att på motsvarande sätt lägga sig i tillsättningen av oppositionens från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Några formella fel har alltså inte begåtts. Och en snabb titt över landet visar att Sverigedemokraternas framväxt, upplösta stabila partikoalitioner och närvaron av fler lokala partier har lett till fler konflikter i relationen styrande och opposition.

Men även majoritetspolitiker har att reflektera över behovet av en konstruktiv opposition, för kommunens bästa. En kommun mår bra av en opposition som ifrågasätter, granskar och presenterar egna motförslag. Det ligger i sakens natur att majoriteten just i denna fråga inte ska agera majoritet. Oppositionen måste få formera sig av egen kraft, även på södra Öland.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons