Annons

Vaccintvång vore påtvingad moral

Det är upp till var och ens moraliska kompass huruvida man ska vaccinera sig eller inte.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Trots att vaccinering skyddar andra är det ett personligt beslut.
Trots att vaccinering skyddar andra är det ett personligt beslut.Foto: Erik Mårtensson/TT

I takt med att både coronapandemin och semestern lider mot sitt slut ställs alltfler frågor om hur tillbakagången till kontorsarbete ska gå till. Dagens Nyheter har frågat flera stora svenska arbetsgivare hur den ökade vaccinationsgraden kommer påverka deras agerande.

För de flesta företag verkar det ännu vara för tidigt att slutgiltigt kunna utfasa distansarbetet. Till exempel Scania meddelar att det än så länge inte räcker att medarbetare är vaccinerade för att få återgå till kontoret. Att vaccin är nyckeln till en återgång står dock klart.

Annons

Samtliga företag uppmuntrar anställda att vaccinera sig. Det är bland annat vanligen tillåtet att göra det under arbetstid, och Scania har till och med byggt egna vaccinationsanläggningar. Frågan är om det kommer stanna vid enbart uppmuntran.

I många andra länder ställs krav på vaccination för att anställda ska få gå till jobbet. I Frankrike infördes exempelvis förra veckan en ny lag som drar in lönen för sjukvårds- och omsorgspersonal som inte vaccinerar sig. Och i USA kommer det vara ett måste för att få besöka techföretagen Google, Microsoft och Facebooks kontor.

Krav på så kallade vaccinpass är dock inte begränsade till arbetsmarknaden. I de flesta EU-länder måste sådant kunna uppvisas vid bland annat besök på kafé, restaurang, museum och resa med flyg eller fjärrtåg.

”Huruvida man ska vaccinera sig eller inte är en fråga om personlig moral.”

Enligt DN har de svenska företagen däremot inte ha några planer på att kräva vaccinering av sina anställda. Och Folkhälsomyndigheten vill heller inte införa vaccinpass för nöjesevenemang. Det är välkomna besked.

Systematisk uteslutning av personer från grundläggande delar av samhällslivet vore en ytterst allvarlig frihetsinskränkning. Även om det inte sker med statligt tvång. Att till exempel förhindras från att utföra sitt arbete gör det omöjligt att försörja sig och sin familj. Då förlorar man i praktiken förmågan att styra över sitt eget liv.

Uteblivna restaurangbesök eller museiutflykter kanske inte är så farligt i sig. Men sammantaget skulle de utgöra ett reellt hinder för ovaccinerade personer att fritt leva sina liv. Den friheten bör inte vara avhängig det omgivande samhällets godkännande.

Huruvida man ska vaccinera sig eller inte är en fråga om personlig moral. Förvisso ett en fråga som i grunden handlar om att väga risken för sig själv mot risken för alla människor man möter. Men det är likväl ett personligt moraliskt beslut. Sådana kan bara fattas av varje enskild person för sin egen del.

Att genom social bestraffning pressa människor till ett visst agerande vore att påtvinga dem en moralisk doktrin. Det blir inte mindre fel för att agerandet i sak är det rätta. Påtvingad moral är kännetecknande för totalitära regimer och hör inte hemma i ett fritt samhälle.

Daniel Åkerman

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons