Annons

Vaccinfiaskot måste upp på bordet

"Detta remarkabla bakslag har aldrig erkänts öppet, aldrig förklarats, aldrig problematiserats, aldrig utsatts för något slags ödmjuk utvärdering eller demokratisk diskussion."
Ledare • Publicerad 20 februari 2012

Så skriver Inger Atterstam, Svenska Dagbladets medicinska expert om massvaccineringen mot svininfluensan hösten 2009. Panikordet var pandemi. Till en kostnad av flera hundra miljoner kronor genomfördes en massvaccinering i Sverige. Enligt SvD räddades sex liv. Man räknar med att minst 150 barn och ungdomar har fått neurologiska biverkningar. Den dominerande formen är narkolepsi.

Detta förfärliga resultat av massvaccineringen har, menar Atterstam, tystats ner av en "omänsklig dementimaskin där ansvariga aktörer som EU:s smittskyddsmyndighet, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och för den delen ministrar som den för pandemiinsatsen ansvariga Maria Larsson deltar."

Annons

Rädslan för världsomspännande virusattacker piskade upp en opinion som kräver politisk handlingskraft. I en sådan opinionsstorm väljer regeringar väljer oftast att göra något. Ingen vill efteråt löpa risken att ha gjort för lite. I politiken är det bättre att göra fel än inget alls.

Larmrapporterna om pandemi följdes ganska snabbt av det lugnande beskedet att sjukdomen var allvarlig bara för vissa riskgrupper.

Regeringen överagerade med dyrbara konsekvenser. Miljoner slösades bort. Men framförallt resulterade kampanjen i mänskligt lidande för biverkningarnas offer.

Det är dags att överagera igen, nu för att hjälpa dem som bevisligen fått sin liv förstörda av sprutan med vaccin. Regeringen måste erkänna sitt misstag och på bästa sätt hjälpa de drabbade. Det är lika självklart som att hjälpa brottsoffer, kompensera fosterbarn eller skydda bankkunder från ekonomisk skada.

Nu om någonsin har de kristdemokratiska statsråden i socialdepartementet sin chans att visa vad de menar med barnperspektivet. Barnens behov går före politisk prestige.

För att återställa förtroendet för de massvaccineringar, som kan bli nödvändiga, måste de ansvariga sluta att kommendera och istället rekommendera när pandemin bryter ut igen. Ytterst är det den enskilde som skall ha den information som behövs för att ta ansvar för sitt beslut.

Just därför är det så nödvändigt att regering och myndigheter erkänner sina misstag. Det visar att de inser nödvändigheten att tänka om och rätta till. Utan en sådan öppen omprövning kommer ingen lita på några goda råd uppifrån. Då är vi riktigt illa ute. Mot pandemin masshysteri finns inget vaccin.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons