Annons

Utveckla kärnkraften

Nu kommer nya rapporter om hur kraftproducenter planerar att växla upp kärnkraften, dels genom att förnya gamla reaktorer, dels genom att bygga nya.
Ledare • Publicerad 10 november 2009

Inte minst är det diskussionen om vindkraftens expansion som spelar in. Ju större an del vindkraft vi har, desto viktigare blir det att också ha långsiktigt hållbar kompletteringskraft. Den bästa som finns i dag är vattenkraften, men det kommer att bli politiskt och miljömässigt mycket svårt att bygga ut den kraftigt.

Återstår då kärnkraft, i väntan på att den miljömässigt unika fusionsenergin ska kunna sättas i drift.

Annons

Och den svenska opinionen verkar beredd. SOM-institutet publicerade i våras siffror som visar att andelen svenskar som vill snabbavveckla kärnkraften på tolv år sjunkit till nio procent. Samtidigt har den grupp som vill att nya reaktorer ska kunna byggas växt från sex till tjugoen procent. Fler svenskar vill i dag behålla än avveckla kärnkraften.

Varför längre hålla fast vid allt mer invecklade tolkningar av 1980 års energiomröstning?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons