Universitet med integritet

Välkommet att Linnéuniversitet agerar mot internationella studenters missbruk av uppehållstillstånd.
Ledare • Publicerad 6 februari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Universitetet sätter en viktig inkomstkälla på spel när man vill gå till rätta mot missbruket av uppehållstillstånd.
Universitetet sätter en viktig inkomstkälla på spel när man vill gå till rätta mot missbruket av uppehållstillstånd.Foto: Sofia Hedman

Som framgick av Migrationsverkets rapport ”Missbruk av uppehållstillstånd för studier” i somras har svenska universitet kommit att användas som ett verktyg för internationella ”studenter” att under sken av studier komma till Sverige, när det egentliga syftet egentligen visat sig vara arbete. Studenterna har rekryterats av agenter med lockande erbjudanden – varpå de väl på plats i Sverige har hamnat i ett parallellsamhälle som illegal och lågavlönad arbetskraft.

Så utnyttjades bland annat Linnéuniversitetet som en bakväg in Sverige, en kanal för illegal verksamhet som fått skuggsamhället att växa. Inte mer än tjugo procent av de pakistanska studenter vid Linnéuniversitetet bor i Kalmar eller Växjö, de allra flesta har i stället flyttat till Stockholm och andra storstäder.

Det är ett integritetstecken att Linnéuniversitet agerar på det som framkommit och samarbetar med både polisen och Migrationsverket för att göra något åt saken, vilket förmodligen kommer innebära att man går miste om en viktig inkomst. De internationella studenterna betalade bara under förra året drygt femtiosex miljoner till universitetet.

”Linnéuniversitetet utnyttjades som en bakväg in Sverige.”

Att råda bot på det missbruk av systemet som har uppstått kommer att vara av betydelse för både universitetets anseende och för de bredare migrationsproblemen som Sverige har att hantera.

Det kan förvisso diskuteras hur effektivt det kommer vara att intervjua de sökande för att utröna hur motiverade de är att studera. Och man kan fråga sig i hur hög grad studiemotivation stämmer överens med ärligt uppsåt.

Men att finna lämpliga metoder borde för en akademisk värld med dess myckna sysslande med metod och teori vara ett överkomligt hinder. Oavsett är det ansvarsfullt av universitetet att agera.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.