Annons

Tryggheten måste säkras redan nu

2021 blev inte det banbrytande året då gängvåldstrenden bröts.
Ledare • Publicerad 5 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Polisens mobila kontor i Kristianstad
Polisens mobila kontor i KristianstadFoto: Johan Nilsson/TT

Dessa sommardagar hinner uppenbarligen tryckpressarna knappt ens svalna innan det är dags för nya skjutningar. Under tisdagen skedde så återigen en sådan. Denna gång i ett utsatt område i Kristianstad, som även under måndagskvällen hade drabbats av ett våldsdåd. Inte ens ett dygn hann alltså de boende i området vila innan det var dags igen.

Även om just måndagens händelse lyckligtvis inte lämnade några dödade eller skadade var de som drabbades under tisdagen inte lika lyckligt lottade. Tre personer, bland annat en kvinna i 60-årsåldern, har blivit allvarligt skadade efter att en grupp tonåringar med möjlig koppling till kriminella gäng började avfyra vapen – mitt i ett helt vanligt köpcentrum och mitt på dagen.

Annons

Och under torsdagen rapporterades det om att polisens skjutningsstatistik för 2021 nu har justerats uppåt. Nästan alla årets månader – förutom maj – har fått högre siffror än vad som tidigare har angetts. Under sommarmånaderna maj, juni, och juli i år har skjutningarna varit fler än under samma månader förra året. Bara under dessa tre månader har det skett 102 skjutningar.

Dödsfallen har stigit. Och även om antalet skjutningar i år totalt sett är något färre – än så länge – än under det av pandemin dämpade 2020, så ligger statistiken i princip på samma nivå som de senaste åren. Men högre än 2018.

Så mycket för de socialdemokratiska ministrarna Morgan Johanssons och Mikael Dambergs stoltserande tidigare i år om hur skjutningarna har gått ned.

Enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, är risken nu fyra gånger så hög att en ny skjutning inträffar i ett område inom en vecka efter att skott väl har avlossats.

”Trygghet, lag och ordning, måste få en högre prioritet.”

Det kan tyckas som att det börjat bli ett tröttsamt mantra, men det är lika aktuellt som tidigare, eller än mer så än förr: det behövs gedigna satsningar på polisen. Trygghet, lag och ordning, måste få en högre prioritet.

Det vore överdrivet att hävda att regeringen inte gör något alls. Men man har släpat fötterna efter sig, och stora delar av vänsterblocket har tidigare förminskande beskrivit välbehövliga satsningar på lag och ordning – exempelvis höjda straff och avskaffade straffrabatter – som ”batonghöger”. Vad som väl görs kommer ofta för sent och i för liten skala. Och man vägrar fortfarande gå med på Moderaternas förslag att kriminalisera gängmedlemskap.

Under onsdagen, passande nog, presenterade inrikesminister Mikael Damberg (S) till exempel en ny satsning. En utredning ska tillsättas för att se över och modernisera datalagringslagstiftningen. Det är på tiden att det görs. På grund av den elektroniska utvecklingen i samhället är det ett helt ovärderligt verktyg i polisens händer för att komma åt brottslingarna.

Men lagstiftandets kvarnar maler långsamt. Dessa förändringar ligger några år fram i tiden. Utredningens deadline sattes till 2023.

Förra månaden bedyrade justitieminister Morgan Johansson (S) självsäkert att skjutningarna kommer att vara över ”inom fem till tio år”. Med tanke på hur senfärdig regeringen gång på gång visat sig vilja ta tag i dessa frågor är det en prognos som mycket väl kan slå lika fel som samme Johanssons löfte 2002 att ”om tio år är Sverige narkotikafritt”.

Det blir alltmer uppenbart att Sverige behöver ett regeringsbyte för att komma tillrätta med gängkriminaliteten, de konstanta skjutningarna, och den ökande otryggheten.

Thomas Hermansson

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons