Annons

Trygghet även för hyresvärdar

Den tidigare Kalmar FF-spelaren och fotbollsstjärnan Viktor Elms avskräckande upplevelse när han hyrde ut sitt hem sätter fingret på ett problem på hyresmarknaden.
Ledare • Publicerad 13 juli 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
När Viktor Elm hyrde ut sitt hem uppstod ett mardrömsscenario.
När Viktor Elm hyrde ut sitt hem uppstod ett mardrömsscenario.Foto: Patrick Söderström/TT

Att hyra ut sitt boende när man är bortrest har för många blivit en praktisk lösning i vardagen. Om det så gäller det charmiga huset på landet som lämnas över till semestrande stadsbor några veckor under sommaren eller den centralt belägna lägenheten som hyrs ut till en nyinflyttad under en längre period – boendet blir omhändertaget, och samtidigt får man lite extra fickpengar i plånboken.

Ja, förutsatt att hyresgästerna faktiskt sköter sig. Ett skräckexempel på motsatsen gick det att läsa om i onsdagens Expressen. Drömlösningen kan också bli en marddröm. Den tidigare Kalmar FF-spelaren Viktor Elm och hans fru hyrde under en period, i samband med en utlandsvistelse, ut deras totalrenoverade villa till en familj.

Annons

Men vad som till en början fungerade smidigt blev till slut en katastrof. När familjen Elm i god tid och enligt konstens alla regler meddelade hyresgästerna om att de skulle komma tillbaka till Sverige slutade hyresgästerna plötsligt att betala hyran. De svarade inte längre på kontaktförsök.

När paret Elm sedan under ett tillfälligt besök i Sverige knackade på hos sitt eget hem möttes de av en utskällning. När de efter många om och men till slut ändå går in i sitt eget hus upptäckte de att det var fullt med sopor och skräp, med klotter och klistermärken på väggarna, och hundavföring på möbler och golv – ”det var fullständig misär.”

”För den som vill hyra ut måste processen vara både förutsägbar och säker.”

En polisanmälan mot hyresgästerna om skadegörelse och olovligt förfogande lades ned eftersom det rör sig om en civilrättslig tvist, och i kontakt med Kronofogden och jurister fick Elm höra att ett sådant ärende kommer ta tid.

I just detta specifika fall löste sig saken trots allt –åtminstone så till vida att paret Elm till slut kunde flytta hem – när hyresgästerna plötsligt flyttade vidare. Men denna sorts hyrestvister och svårigheterna att hantera dem även via rättsliga kanaler är inte direkt något som uppmuntrar till ökad uthyrning.

Dylika risker kan vara nog så plågsamma redan för bostadsbolagen. Hur ska en vanlig människa våga hyra ut sin bostad med sådana risker och när möjligheterna att lösa problemen som kan uppstå är svåra och begränsade? Om det fanns en större trygghet är det tänkbart att även fler svenskar skulle hyra ut delar av sina bostäder, vilket skulle bidra till att dämpa bostadsbristen.

För den som vill hyra ut måste processen vara både förutsägbar och säker, även om det aldrig kan bli riskfritt. En situation där hyresvärdar så lätt kan hamna i limbo försvagar viljan att hyra ut. Det duger inte i bostadsbristens Sverige.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons