Annons

Tronskifte i Torsås

Ett år före valet blir det skifte på toppen i Torsås. I?förtid lämnar alltså Centerns kommunalråd Håkan Algotsson posten och fullmäktigegruppen har nu att välja hans efterträdare.
Det tycks bli allt vanligare att kommunalråd hämtas utanför de folkvaldas skara, i såväl stora som små kommuner. För ett år sedan fick dåvarande kanslichefen i Tingsryd posten som kommunalråd i Olofström. I Jönköping och Växjö sitter kommunalråd som inte är folkvalda.
Ledare • Publicerad 17 augusti 2013

Det är ingen optimal ordning med tanke på den stora makt som ligger i ett kommunalråds händer. I Torsås rymmer dock spekulationerna flera namn, alla med bas i Centerns fullmäktigegrupp.

Det är ju de lokala politikerna som också bär upp Centerns goda siffror i kommuner som Torsås och Mönsterås. När Sveriges Radios söndags­program Godmorgon Världen nyligen skildrade Centerns starkaste fäste hamnade reportern i Mönsterås, där Roland Åkesson som bekant styr med dryga 40 procent av väljarna bakom sig. Även i Torsås har Centern i det lokala valet imponerande höga siffror; 30,2 procent.

Annons

Men i riksdagsvalen går det betydligt sämre. Väljarna har förtroende för Centerns förtroendevalda, men inte för den politik som bedrivs i Stockholm. I Torsås väljer varannan Centerväljare i kommunen att rösta på något annat parti i riksdagen. I en rad kommuner runt om i landet – till och med i Danderyd i Stockholms län – får Centern större stöd i riksdagsvalet än i Mönsterås.

Bilden av ”centerfästena” är således i viss mån överdrivet, ungefär som föreställningen av det röda Kalmar. När folkets främsta företrädare ska väljas var de etablerade allianspartierna större än de rödgröna i Kalmar 2010.

I Torsås kommun har det ungefär som i Kalmar kommun varit si och så med samarbetet inom Alliansen. Att samarbeten kan se olika ut i landet är en självklar poäng med det kommunala självstyret. Men den blockpolitiska röra som präglar Kalmar län i dag försvårar också ansvarsutkrävandet, för den måttligt politiskt intresserade medborgaren.

I Kalmar har Centern ingått i union med stora Socialdemokraterna och lilla Vänsterpartiet. I Nybro och Västervik är det lila koalitioner mellan S och M som ersatt den kultur av bondeuppgörelser mellan S och C som tidigare var vanligare det sydsvenska Centerbältet. Men ska Centern lokalt återvinna förtroende som ett bärande alliansparti duger det inte att klaga på Moderaternas kärlek till S/M-relationer utan också dess egna företrädare har ett ansvar att hålla liv i alliansandan.

Martin Tunström

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons