Annons

Tillfälligt permanent

Om Socialdemokraterna tar ställning för att göra de tillfälliga pandemiåtgärderna permanenta försvagar man den svenska arbetslinjen.
Ledare • Publicerad 26 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Det vore önskvärt att återgå till normaltillståndet efter pandemin.
Det vore önskvärt att återgå till normaltillståndet efter pandemin.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Det har sagt att tillfälliga lagar har en tendens att bli permanenta. Något som märks nu när förändringens vindar fortsätter blåsa kring både karensreglerna och a-kassan.

Fram till 2019 gällde den dåvarande karensdagen – alltså ingen sjuklön första sjukdagen – som ersattes av den nuvarande ordningen med karensavdrag i stället. Istället för utebliven sjuklön första dagen görs ett avdrag på tjugo procent av lönen.

Annons

På grund av pandemin införde regeringen dock i fjol en tillfällig åtgärd som gjorde det möjligt att söka ersättning för avdraget. Något som sedan förlängdes. En rimlig åtgärd för att minimera smittspridningen av corona; det hade förvärrat pandemin om anställda av ekonomiska skäl fann sig nödgade att gå till jobbet trots symtom.

Inför Socialdemokraternas kommande kongress driver nu flera distrikt, bland annat Kalmar, på för att denna åtgärd ska göras permanent. Något som också förfäktas av Kommunal och Vårdförbundet.

Att flera inom arbetarrörelsen driver denna linje är inte oförståeligt. Olika yrkesgrupper drabbas olika hårt vid sjukdom. För någon med högre lön, fri arbetstid, och möjligheter att jobba på distans trots viss sjukdom blir de ekonomiska konsekvenserna av att stanna hemma vid sjukdom inte lika allvarliga som för industriarbetaren eller sjuksköterskan som i valet mellan att gå till jobbet eller stanna hemma kan tappa en betydande del av sin inkomst.

”Risken är att det leder till ojämlika villkor för olika yrken.”

En möjlighet, som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) lyft, är att helt enkelt låta arbetsmarknadens parter förhandla om karensavdraget. Tidigare i år skickade också regeringen en promemoria om ett sådant lagförslag på remiss. Något som dock Arbetsdomstolen slog fast ej behövs, då man menade att det inte finns något hinder för detsamma i dagens lagstiftning.

Den uppenbara risken är att det, som ordföranden för Socialdemokraterna i Kronoberg Robert Olesen påpekat, skulle kunna leda till ojämlika villkor för olika yrken.

Liknande krav på att göra tillfälliga åtgärder permanenta har också framförts av LO när det gäller de generösare reglerna för a-kassa, bland annat höjd ersättning och kraftigt sänkt krav på hur länge man har varit medlem. Något som dock lätt skulle kunna utnyttjas av kalkylerande personer.

Just denna kritik riktades också mot den tillfälliga åtgärden av Finanspolitiska rådet i dess årsrapport, som poängterade vikten av att den tillfälliga åtgärden är just tillfällig – risken är annars att arbetslösheten ökar ytterligare.

Det finns förståeliga faktorer bakom den växande opinionen inom Socialdemokraterna och facken att göra de tillfälliga åtgärderna permanenta. Men det skulle leda till en icke önskvärd erodering av arbetslinjen.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons