Annons

Tälten sprider sig till Linné

Tältprotesterna har spritt sig till Linnéuniversitet. I Lund har tältdemonstranter stormat ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Radikaliseringen är skrämmande.
Ledare • Publicerad 27 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Tältaktivister på campus i Växjö.
Tältaktivister på campus i Växjö.Foto: Privat

På fredag infaller Lunds universitets största akademiska högtid. Då är det dags för doktorspromotion. Akademikerna skrudar upp sig i frack och cylinderhatt, i domkyrkan promoveras det under ceremoniella former, och direkt utanför i det lummiga Lundagård skjuts högtidlig kanonsalut. Frågan är dock hur det blir med kanonsaluten i år när parken ockuperas av tältande palestinademonstranter. Kanonerna brukar stå strax i närheten av var tältlägret befinner sig.

Linnéuniversitetet har tyvärr ingen tradition av kanonsalut, men har däremot även det fått sig en släng av tältlägersleven. Åtminstone i Växjö. På campus har en skara studenter utan tillstånd slagit läger med något dussin tält. En politisk banderoll och vajande flaggor skvallrar om vad det hela handlar om. Man kräver att universitetet tar politisk ställning.

Annons

Huruvida de politiska stämningarna ser olika ut bland Linnéuniversitetets studenter i Växjö respektive Kalmar lämpar sig inte för spekulation, men det får väl medges att det är lättare att slå upp några tält på en gräsplätt i Växjö än på universitetskajen intill Kalmar gästhamn. Kanske har kalmarstudenterna också annat som lockar i försommarvärmen.

Att studenter engagerar sig för en politisk fråga torde väl få ha några synpunkter på i sig. Ja och att göra det på ett så pass improduktivt sätt som att tälta har något studentikost över sig. Det hör också studentåren till att vilja vara en del av något större än en själv; ett slags politiskt uppvaknande som ofta kan ta studenten ut på irrvägar och återvändsgränder.

”Man ska inte bortse från säkerhetsriskerna.”

Men är det någon som ens kontrollerar att alla deltagare faktiskt är studenter? Nog anar man ugglor i mossen när flitiga studenter som annars är fullt upptagna med tentaplugg, ung kärlek och kårliv plötsligt finner sig ha tid och ork för att tältdemonstrera.

Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson har i ett klokt uttalande påpekat att universitetet som statlig myndighet inte tar ställning i Israel-Palestina-konflikten, och poängterade även att alla ska känna sig trygga på campus.

Man ska inte bortse från just säkerhetsriskerna i sammanhanget. Ett litet tältläger med unga studenter kan bli en måltavla för illasinnade extremister, eller råka ut för överförfriskade personer som får för sig saker nattetid.

Även bland deltagarna själva finns oroväckande element och tendenser. I Göteborgs tältläger figurerar talespersonen Andi Olluri som låtit publicera sig på den konspirationsteoretiska sajten Newsvoice och högerextrema Nya Dagbladet. I Lund stormade under torsdagen 40 maskerade och skrikande demonstranter in i AF-borgen och avbröt ett politiskt möte, där kommunstyrelsens arbetsutskott under demokratiska former mötte representanter från Lunds studentliv.

En av aktörerna försvarade tilltaget med att de har testat alla andra metoder. Det är ett farligt resonemang som följer radikaliseringens logik. Sådana fasoner har Sverige varit förskonat från; det är ett steg längre än de tidigare utstörningarna av politiker som håller tal. Nu saboterade man aktivt ett demokratiskt möte, på ett sätt som enligt uppgifter till medier spred obehag bland de närvarande. Fullt förståeligt; vem hade där och då kunnat veta hur det skulle sluta.

Radikaliseringen som visar sig bland tältlägren är skrämmande. Så här agerar inte demokratins vänner.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons