Annons

Sofia Nerbrand: Taiwan är varken kinesiskt eller en del av Kina

Att inkorporeras i Kina vore lika absurt för en taiwanes som om amerikaner i dag skulle vilja förena USA med den brittiska monarkin.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Krönika • Publicerad 8 juli 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
TH Schee tränar taiwaneser i civilförsvar på sin crossfitklubb i Taipei.
TH Schee tränar taiwaneser i civilförsvar på sin crossfitklubb i Taipei.Foto: Sofia Nerbrand

Den fuktiga tropiska värmen försvinner bakom mig när jag kliver in i en luftkonditionerad crossfitklubb i södra Taipei. Den energiske techentreprenören TH Schee hälsar mig välkommen in. Som delägare har han tagit initiativ till att även arrangera träning i civilt försvar i lokalerna.

En hel del människor har nappat, särskilt efter att USA:s dåvarande talman i representanthuset, Nancy Pelosi, besökte Taiwan i augusti förra året. Peking ilsknade då till och skickade bland annat ballistiska missiler över ön, ut i Stilla havet.

Annons

Det blev en väckarklocka för många taiwaneser: Kina kan faktiskt starta ett regelrätt krig. Även om risken alltid har funnits där så har Taiwans befolkning normaliserat den och därmed inte låtit den påverka deras liv alltför mycket. Har de beredskap i hemmet är det minst lika mycket för att klara en större jordbävning eller tyfon.

Men nu har medvetandegraden om krigsrisken stigit.

TH Schee förklarar att hans land svävar i limbo sedan 1900-talet. Å ena sidan är det inte ett erkänt land – i FN fick Kina ta över stolen från Taiwan 1971. Å andra sidan är Taiwan ett modernt, rikt och fritt samhälle. En av de friaste och mest välmående demokratierna i denna del av Asien.

I de nybyggda delarna av huvudstaden känns det som att man befinner sig i det rika norra Kalifornien. Här finns gott om eleganta butiker, kontor och kaféer. Storslagna hotell och lyxiga varuhus. Med den skillnaden att det är en homogen skara människor här.

Tilliten är hög i samhället, påpekar statsvetaren Lev Nachman över en islatte på Starbucks. Han kommer själv från Kalifornien, men är nu verksam på National Chengchi University i Taipei, och säger att det är mycket enklare att leva här. Lägger du mobilen på kafébordet kommer ingen att stjäla den.

”Taiwan och Kina skiljer sig därför mycket åt, det är två olika samhällen.”

Han förklarar också att en enda fråga dominerar all taiwanesisk politik och det är vilken relation man ska ha med Kina. Befolkningen är delad, mellan dem som vill ha mer diplomatiska förbindelser och dem som avvisar alla kontakter med kommunistdiktaturen. Men att gå samman med Kina är uteslutet för 98 procent av befolkningen – om inte Kina blir en demokrati och det lär inte hända.

Befolkningens identitet har också förändrats på senare år: fler och fler anser sig bara vara taiwaneser, medan färre säger sig vara både kines och taiwanes. Blott 5 procent ser sig som bara kineser.

Taiwans och Kinas historia, ekonomiska utveckling, politik och kultur har haft två olika utvecklingar. Taiwan och Kina skiljer sig därför mycket åt, det är två olika samhällen. Precis som USA skiljer sig från Storbritannien trots att många har förfäder därifrån och talar engelska fast med olika dialekter.

Att ingå i Kina vore därför för de flesta taiwaneser lika absurt som det vore för amerikaner att inordna sig under det brittiska kungahuset i dag.

Lev Nachman konstaterar att det enda som kan få konflikten med Kina att försvinna är att Peking slutar att göra anspråk på Taiwan: ”Och det kommer inte att hända under vår livstid”.

Annons
Annons
Annons
Annons