Annons

Ta ansvar för Östersjön

Ledare • Publicerad 8 augusti 2013

Barometern kritiserade den 24 juli Världsnaturfondens syn på övergödningen av Östersjön. WWF har länge påtalat att problemet med jordbrukets bidrag till övergödningen till största delen beror på ett systemfel i EU:s nuvarande jordbrukspolitik – inte på enskilda jordbrukare.

I oktober möts Östersjöländernas miljöministrar i Köpenhamn för att följa upp Helsingforskommissionen (Helcoms) miljöplan för Östersjön som de beslutade 2007. Bland annat ska nya kvoter för varje land minskning av utsläppen av fosfor och kväve beslutas.

Annons

För Sveriges del överstiger det vetenskapliga förslaget på utsläppsminskning de verkliga utsläppen – kravet på minskningen av fosforutsläpp med 570 ton. Det beror på de vetenskapliga modellberäkningarnas grundförutsättningar, fördelningsprinciper, etc – samt en historisk miljöskuld. Att fokusera debatten på modellens siffror, tid för genomförande, etc, är naturligtvis ett enkelt drag för skeptiker, men i princip meningslöst då det viktigaste är att visa vilja, bryta negativa trender och intensifiera åtgärdsarbetet.

Att alltid skylla på andra länder och sektorer löser inte problemen. Övergödning från jordbruket är för övrigt ett av de största problemen i sjöar och åar i södra Sverige – inget annat land kan beskyllas för det.

Sveriges föreslagna minskningar är små jämfört med till exempel Polens som är mer än tio gånger större. Sverige har långt kvar till att uppfylla de ursprungliga utsläppsminskningarna, det finns fortfarande minskningspotentialer men åtgärdsprogram för nollutsläpp är naturligtvis inte realistiska.

WWF lyfter tre sektorer som behöver minska utsläppen – avloppen, sjöfarten och jordbruket – och kräver att Östersjöländernas miljöministrar vid mötet i oktober visar politisk handlingskraft. Det är upp till dem att tillsammans besluta om tidsplan och realistiska kvoter för respektive land.

Den andra möjligheten är naturligtvis att sänka ambitionsnivån och tillåta en alltmer ökande övergödning – med ökande arealer av döda havsbottnar och andra negativa effekter för bland annat fiskbestånden.

WWF har under flera år lyft lantbrukare som ligger i framkant i miljöarbetet och som fått utmärkelsen WWF Baltic Farmer of the Year Award. Där har de olika vinnarna visat att det går att minska utsläppen – och tjäna pengar på det. Varken WWF eller andra som är insatta i Östersjöns problematik ser korna som det stora problemet för Östersjön. Politikerna har det slutgiltiga ansvaret för Östersjöns miljöstatus.

Lennart Gladh,

Östersjöexpert, Världsnaturfonden WWF

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons