GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SVT svek allmänheten

Duellen mellan statsministerkandidaterna var dålig TV från första stund.
Ledare • Publicerad 31 augusti 2018 • Uppdaterad 1 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Duellanterna hos SVT: Stefan Löfven och Ulf Kristersson.
Duellanterna hos SVT: Stefan Löfven och Ulf Kristersson.
Foto: Skärmavbild

Public service är viktigare än någonsin tidigare, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne. Om det är den anda som besjälar företaget, så märktes det i alla fall inte under den duell mellan statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson som anordnades under fredagskvällen. Programmet präglades av ett jäktigt tempo där ingen av kandidaterna fick tala till punkt, av ständiga avbrott från publiken och av frågor som saknade både djup och spets. Det absoluta lågvattenmärket nåddes när Löfven och Kristersson skulle besvara frågor om varandras privata intressen.

SVT svek på detta sätt allmänheten. För de väljare som inte har bestämt skulle kvällens övning ha kunnat vara avgörande. Väljarna hade kunnat få se inte bara hur kandidaterna hanterar svåra frågor från journalister, utan också hur de bemöter politiska motståndare. De hade kunnat få höra ett intelligent och stimulerande meningsutbyte.

I SVT:s duellformat fick väljarna inget alls av detta.

Alldeles utan besked var dock inte duellen. Stefan Löfvens lösning på samtliga samhällsproblem som diskuterades var att mer pengar skulle satsas på dem, en lösning som utesluter skattesänkningar såvida de inte gäller pensioner. Varför just skatteintäkter från pensioner kan undvaras förklarades inte.

Ett annat något oväntat besked är att oppositionen inte ska uttala sig. Den ska inte säga att regeringens amnesti för de 9 000 ensamkommande som hade fått avslag är en dålig lag som aldrig borde ha stiftats, eftersom den därigenom föregriper avgörandet från Migrationsöverdomstolen.

Och den ska inte uttala sig negativt om Sverige i utländsk press, eftersom ... ja, där fanns egentligen ingen förklaring. Självklart har utländska medier tillgång till svensk press och kan ta del av de debatter som förs hursomhelst.

Ett tredje löfvenskt resonemang, fullständigt orimligt fram till för ett par dagar sedan, är att det är bättre att vara ledig än att jobba. Detta är förvisso helt i överensstämmelse med folkflertalets preferenser, men passar inte alls in i den ram som Socialdemokraterna har velat sätta omkring detta val: Ett starkare samhälle. En riktig S-lösning på föräldrarnas upplevda otillräcklighet hade givetvis varit en storsatsning på fritids. Att Socialdemokraterna nu inte ens kan redogöra för vilken ersättning föräldrarna ska få förstärker intrycket av ett plötsligt desperat infall.

Ulf Kristerssons insats i duellen var den väntade: stabil och kompetent. Men också han kämpade förgäves mot formatet. I SVT:s statsministerduell fanns det inte plats för några vuxna.

Daniel BrawSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.