Annons

Stoppa kärnkraftens skattesmäll

Den planerade höjningen av fastighetsskatten för kärnkraftverken bygger på ett tankefel. Är det enligt reglerna bör de ändras, är det ett misstag bör det stoppas.
Ledare • Publicerad 1 juli 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Skatteverket har inför 2025 kommit fram till att Sveriges elproduktion måste betala mer i skatt, mycket mer. Sammanlagt 1,5 miljarder ska elproduktionen beskattas genom höjd fastighetsskatt. Kraftvärmeverken får en skärpning med 134 procent och vattenkraften med 128.

För kärnkraftverken handlar det om astronomiska 666 procent.

Uppskattade (?) reaktorer i Oskarshamns kärnkraftverk
Uppskattade (?) reaktorer i Oskarshamns kärnkraftverkFoto: Scanpix
Annons

Det främsta skälet uppges vara att elpriserna 2022 var så höga. Ett enstaka år när Putins angreppskrig. inställda gasleveranser och avställda reaktorer runt om i Europa chockhöjde elpriset ska alltså ses som en permanent höjning av intjäningsförmågan och därmed höja värdet på anläggningarna.

Därmed permanentas förstås också de höga elpriserna för konsumenterna. Fast det nu är statens skattkista som fylls av elräkningens pengar.

Rimligen borde 2022 uteslutas ur beräkningsunderlaget.

Även i övrigt kan man undra över värderingen. Möjligen handlar det också om att folkmajoriteten för närvarande bestämt att våra kärnkraftverk ska fortsätta att användas och ersättas av nya.

”Det blir en gigantisk rundgång av miljardbelopp”

Därmed blir självfallet ett kärnkraftverk mer värt än om det skulle tvångsstängas vilket år som helst. Men det kommer ju i så fall att gå emot den politik för energiförsörjning och omställning till elkraft som Sverige nu genomgår.

Det vore som att försvaret fick betala mängder i fastighetsskatt för att man nu satsar på försvarsanläggningar.

Riktigt absurt kommer det att bli i augusti när finansdepartementet ska presentera en modell för framtida kärnkraftsutbyggnad – allt för att uppnå målsättningen att nya reaktorer ska vara igång 2035 och följas av en ”massiv” utbyggnad. Däri ingår att staten tar en del av risken och därmed kostnaden.

Då skulle det med skärpt fastighetsskatt betyda att nya kärnkraftverk blir mindre lönsamma eftersom staten tar högre skatt och att staten därför måste betala mer.

Det blir en gigantisk rundgång av miljardbelopp.

Rundgången med skattemedel är just en rundgång, det är samma stat som betalar skatt till sig självt. Den delen som drabbar konsumenterna är däremot en genuin sänkning av levnadsstandarden.

Så kan vi inte ha det. Regeringen måste se till att stoppa upptaxeringen. Krävs det måste regler och lagar ändras, i skattefrågor brukar det kunna gå snabbt. Kanske är det bara ett misstag som går att hantera.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons