Annons

Sten Tolgfors: Sten Tolgfors: 2022 – ett år då historien vänder

Det kommer ibland tider då allting vänder. Dagar då den värld som fanns igår, plötsligt framstår som oerhört avlägsen.
Sten Tolgfors
Krönika • Publicerad 11 april 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Det finns årtal som är viktigare än andra, år då allting hände. Det finns datum som symboliserar omvälvande skeenden.

Mariupols bombade teater illustrerar de ryska grymheterna.
Mariupols bombade teater illustrerar de ryska grymheterna.Foto: Alexei Alexandrov

För att hänvisa till Berlinmurens fall och frigörelsen av Central- och Östeuropa räcker det med att säga ”1989”. ”1945” betyder för generationer av européer slutet på andra världskriget.

Annons

För att referera till terrordåden 2001, då planen flög in i World Trade Centre och Pentagon, räcker det med att säga ”11 september”. Då vet alla.

Sådana datum och årtal blir del av en gemensam berättelse om tider då historien tog en ny riktning.

Nu, 2022, är vi där igen. Det ryska anfallskriget mot Ukraina den 24 februari 2022 avslutade kalla krigets efterspel och förhoppningarna om ett Ryssland i samarbete med det demokratiska Europa.

Kriget bryter mot folkrätten och mot den humanitära rätten.

2022 blev året då tron att massiva övergrepp mot civila européer var något som hörde till historien försvann. Nu mördas återigen civila i Europa. De utsätts för tortyr och våldtäkter. Bostäder och sjukhus bombas. Människor isoleras utan mat, vatten eller värme. Precis som under mänsklighetens mörkaste decennier.

Men 2022 är också året då Ukraina framgångsrikt försvarar sig mot den auktoritära stormakten Ryssland, som gjort mycket kännbara förluster.

Auktoritära styren vilar på bilden av absolut makt och på förmågan att sprida rädsla. När makten krackelerar inför demokratins motstånd, så blir propagandan tom. Den hotfulla retoriken biter inte längre, då rädslan var dess grund. I förlängningen urholkar detta angriparens maktställning.

2022 blev året då den europeiska säkerhetsordningen hotades, men också året då Ryssland kraftigt överskattade sin egen styrka. Ryssland är ekonomiskt svagt och har inte alls den militära förmåga som propagandan gjort gällande, (kärnvapen undantagna) men destruktiviteten - villigheten att använda militärt våld är stor.

Västs ekonomiska, politiska och militära förmåga är vida överlägsen Rysslands. Ryssland underskattade Europas och USA:s beslutsamhet och kommer gå kraftigt försvagat och isolerat ur kriget. Men priset för Ukraina, civila och omvärlden kan bli högt.

”Värdet av samarbete mellan Europas och Nordamerikas demokratier visas nu. Vikten av att stå bakom Ukraina likaså.”

Värdet av samarbete mellan Europas och Nordamerikas demokratier visas nu. Vikten av att stå bakom Ukraina likaså.

Annons

Ryssland ser demokrati som splittring, men demokratin är stark därför att den låter människor vara olika och lyssnar in uppfattningar innan beslut fattas.

2022 är året då politiska ställningstaganden omprövas. Finland är i bred politisk enighet på väg att gå med i Nato: "Rysslands invasion av Ukraina har inneburit en grundläggande förändring i Finlands och Europas säkerhetsmiljö och omvärld." Redan till Nato-toppmötet den 29-30 juni kan Finlands medlemsansökan vara inlämnad.

Omvälvningarna 2022 borde betyda säkerhetspolitisk omprövning också för Sverige.

Vi behöver söka framtiden tillsammans med Finland.

Det fanns ett Europa före och det finns ett annat Europa efter den 24 februari 2022.

Sten Tolgfors är tidigare försvarsminister (M).

Annons
Annons
Annons
Annons