Annons

Stadskärna ja tack

Ledare • Publicerad 29 mars 2005

Behöver Kalmar ett kulturcentrum vid Folkets park? Tanken visar hur den nuvarande majoriteten tydligen inte förstår hur viktig en fungerande stadskärna är för att kulturinstitutioner ska fungera.

Det som uppnås här är tätheten. Olika institutioner nära varandra, så att kommunikationen är enkel och kreativa tankar vävs samman till en kreativ miljö. En fungerande och rik stadskärna blir också ett plus för medborgarna, eftersom det spontana i sig befrämjas. Och summan av nytänkande och kreativitet blir större än när man räknar var institution för sig.

Annons

Den som rört sig i städer på kontinenten har själv kunnat se detta - en stadens atmosfär.

Men tanken har uppenbarligen inte slagit rot hos Kalmars socialdemokrater. Medeltidsstaden Salve återuppbyggs i betongversion långt utanför stadsgränsen. Ett kulturcentrum ska skapas vid Folkets park, visserligen något närmare, men ändå utan ens siktkontakt med de täta miljöerna runt stadsparken, slottet och Kvarnholmen.

Om det nu funnes någonstans utanför centrum där förutsättningar var för handen, vore det väl Skälby. Men den miljön har kommunen effektivt svält bort, i synnerhet genom att först göra Fjärilshuset gratis och därefter lägga ned det i brist på intäkter.

Ja, det är väl tur att familjen Jaensson fanns för 100 år sedan, och inte Kjell Henriksson. För i annat fall hade väl stadsparken legat på slänterna mellan Vimpeltorpet och Snurrom.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons