Annons

Städjobbet i staten

Ledare • Publicerad 24 september 2006

Överlämningen från den avgående till den pågående regeringen har redan börjat.

Svårare blir det med alla de myndigheter som i dag är socialdemokratiskt präglade. Det gäller tunga policyskapande myndigheter som AMS, men också alla de mindre instanser för propaganda som florerat under regeringen Persson och dess föregångare. Liksom de bolag som ägs helt eller delvis av staten.

Annons

Styrelseledamöter är det mindre problemet. De har ingen trygghet i sina uppdrag och är ofta utnämnda på kortare tid. En systematisk genomgång av dessa är en av den nya regeringens första uppgifter. Viktigt är att se till att relevant sakkunskap ersätter politiska meriter.

Svårare är det med generaldirektörerna. De är ofta förordnade för längre perioder, och deras fallskärmar kostar. Men även här gäller att den nya regeringen så snart som möjligt börjar med städandet, även om det kommer att gå i långsammare takt. Och åter: när ämbeten nytillsätts är det ur alla synpunkter viktigare med meriter och kompetens än med partibakgrund – hur ömmande fallen än kan vara.

Regeringen måste nog också börja städa under chefsnivån. Ett exempel är ambassadörsposter, ett annat experttjänster och lösa delegationer direkt under Rosenbad.

Det kan ofta vara smärtsamt med chefsbyten. Med tanke på hur idéer fäster sig i väggarna kan det i många fall vara bättre att lägga ned hela organisationen och starta på ny kula med helt ny personalkader.

Vågar den nya regeringen det? Vi hoppas.

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons