Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stå upp för H&M mot Fastlands-Kina bojkott

De företag som lyfter mänskliga rättigheter gentemot Pekingregimen förtjänar vårt stöd.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Klädkedjan H&M utsätts för en bojkottkampanj i Kina. Detta efter ett uttalande från kedjan förra året om att de ser allvarligt på rapporterna om att uigurers tvångsarbete i Xinjiang är en del av företagets försörjningskedja.

Kina fortsätter att sätta press på Sverige. Denna gång är det H&M som drabbas.
Kina fortsätter att sätta press på Sverige. Denna gång är det H&M som drabbas.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Som svar på händelserna menade statsminister Stefan Löfven på en pressträff (25/3) att det krävs en balans mellan att alltid stå upp för mänskliga rättigheter och att samarbeta med Kina som är ett viktigt land i världsekonomin.

Pekingregimen agerar oförutsägbart och lättkränkt, och har gång på gång hotat europeiska länder med att straffa deras företag när ländernas företrädare inte agerat som Kina önskat. Särskilt Sverige har klassats som försöksdjur för kinesiska experiment med hårda politiska påtryckningar, vilket påkallar ytterligare försiktighet.

EU, USA, Storbritannien och Kanada har under veckan tilltagit sanktioner mot Fastlands-Kina just på grund av övergrepp på minoritetsgrupper i Xinjiang. Samtidigt står investeringsavtalet som EU och Kina enades om i december för tillfället fast.

Kina har visat sig vara en nyckfull samarbetspartner. Därför är det viktigt att H&M, likt andra företag som står upp för mänskliga rättigheter, också får ett brett stöd.

Läs mer