Annons

Smidigt asylsystem också för terrorister

Brottsmisstänkta asylsökare är inget nytt problem, men säkerhetsrisken måste tas på stort allvar.
Publicerad 28 januari 2015
Det tungt belastade Migrationsverket blir enklare att utnyttja. Foto: MAJA SUSLIN / TT
Det tungt belastade Migrationsverket blir enklare att utnyttja. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Med anledning av krigen i Syrien och Irak har under de senaste åren flyktingströmmarna till Europa ökat kraftigt, varav många flyktingar söker sig till Sverige. Inte minst eftersom syriska flyktingar redan vid ankomst får permanent uppehållstillstånd.

Bara under 2014 kom 80 000 personer till Sverige.

Annons

Det är dock inte endast personer som är offer för våld och terror som söker asyl i Sverige. Det gör, enligt Säkerhetspolisen, också personer som har begått terrorbrott och andra brottsliga handlingar - en grupp som hålls under polisiär bevakning i Sverige, då de med rätta anses vara en säkerhetsrisk.

Brottsliga eller brottsmisstänkta asylsökande är dock ingenting nytt. Sverige har bland annat erfarenhet av eftersökta flyktingar från Balkankriget liksom flyktingspionage. Men dagens situation är mer problematisk, då personerna dels kan ha stor erfarenhet av terrordåd och dels vara motiverade till nya attacker i värdlandet.

Att somliga terrorister från Syrien torde ha för avsikt att utnyttja det generösa flyktingsystemet i Sverige borde inte förvåna någon. Migrationsverkets arbetsbelastning är redan massiv, vilket försvårar möjligheterna till stora efterforskningar om varje asylsökande.

Den generösa migrationspolitiken får också många att söka sig till just Sverige. Och om vissa brottslingar klarar att ta sig igenom, kommer givetvis andra att försöka.

Trots den stora belastningen lyckades Migrationsverket förra året upptäcka 20 personer som misstänktes ha en terrorbakgrund. Här finns polisens underrättelseverksamhet att tacka. Det visar samtidigt på vikten av att europeiska stater hjälper varandra i bevakningen.

Frågan är dock inte oproblematisk. De terrormisstänkta personerna tenderar i regel att utvisas. Men i och med den allvarliga situationen, däribland att personerna ifråga riskerar att dödas eller bli utsatta för tortyr i sina hemländer, får de inte utvisas. Då blir lösningen ett tillfälligt uppehållstillstånd i väntan på att utvisningen kan genomföras.

Vid sidan av de rent säkerhetsmässiga aspekterna är situationen inte minst problematisk för de människor som faktiskt har fördrivits från sina hemländer. Dessa flyktingar riskerar att möta sina tidigare bödlar i sin nya vardag, långt från krigets fasor; det nya landet är då inte längre en fristad. Det perspektivet tenderar alltför lätt att glömmas bort.

Här finns polisens underrättelseverksamhet att tacka. Det visar samtidigt på vikten av att europeiska stater hjälper varandra i bevakningen.

Mattias Holmström

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons