Annons

Släpp prestigen och samarbeta mera!

Ledare • Publicerad 16 augusti 2005

En sådan utmärkt idé, så borde fler göra. Det var tanken efter Ekots reportage på tisdagen om ett antal småkommuner i Bergslagen som slagit sig samman och delade personal med varandra.

Det visade sig nämligen bli svårare och svårare för de fyra kommunerna att få tag i kompetent personal och erbjuda medborgarna den service lagen kräver. Så i stället för att försöka rekrytera kvalificerad personal till fyra ställen bildade kommunerna – med tillsammans knappt 50 000 invånare – en gemensam bygg- och miljönämnd. Rekryteringen blev enklare, kostnaderna minskade och personalen trivs bättre.

Annons

Inte ens Ekot lyckades göra det till en eländesnyhet, trots tappra försök. Det var uppenbart att alla var nöjda och att det helt enkelt inte gick att hitta någon som var “drabbad” – annars ett favorityrke i media.

Samarbete mellan kommuner är ingenting nytt – alla kommuner samarbetar med en eller flera andra i olika frågor. Men gemensamma nämnder och förvaltningar hör fortfarande till ovanligheterna.

I synnerhet för mindre kommuner, exempelvis flera av kommunerna i vårt län – finns det mycket att vinna på utvecklat samarbete med grannar – exempelvis Högsby, Oskarshamn, Hultsfred. Och då avses inte samarbete i form av nya stora regionala organisationer, exempelvis regionförbund. Bergslagsexemplet visar på ett utmärkt sätt hur det kan se ut.

Alla kommuner ska enligt lag erbjuda samma service oavsett ekonomi och andra omständigheter. Detta är naturligtvis en målsättning som inte går att leva upp till, i verkligheten är skillnaderna stora. Men genom att samarbeta med varandra har kommunerna större förutsättningar att uppfylla målen.

Så varför gör inte fler kommuner såhär? En förklaring är prestige. Genom att ingå i gemensamma organisationer av det här slaget avhänder sig kommunpolitikerna en del av sin egen beslutsmakt – något som få politiker är beredda att göra.

En annan förklaring kan vara olika politisk majoritet i kommunerna, det blir helt enkelt för svårt att komma överens om mandatfördelning och sådant.

Men med mera utvecklat samarbete kan kommunernas service till medborgarna förbättras och kostnader kan minskas. Det är faktiskt värt ett par extra rundor vid förhandlingsbordet.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons