Annons

Skamligt, staten!

Ledare • Publicerad 16 mars 2005

Staten är inte ersättningsskyldig gentemot de blödarsjuka som smittades med hiv genom infekterade blodpreparat på 80-talet. Det säger JK i sitt yttrande i frågan.

Ingen företrädare för staten har vållat de drabbade (som ursprungligen var ett drygt hundratal, runt tio av dem är fortfarande vid liv) personskada eller förmögenhetsskada, säger JK.

Annons

Man häpnar. Dessa människor vårdades för en allvarlig sjukdom i den offentliga svenska vården. Där smittades de med hiv genom transfusioner av infekterade blodpreparat. En del av dessa preparat var dessutom tillverkade av det statliga svenska läkemedelsföretaget Kabi.

Om inte staten är ersättningsskyldig – vem är det då? Här om någonsin förefaller principen om strikt ansvar motiverad. Vi måste kunna lita på sjukvården och vi måste kunna vara säkra på att om misstag trots allt sker – vilket väl är oundvikligt – så kommer vi och våra anhöriga att få ersättning för de skador vi lidit.

Politiker är väldigt ivriga att kräva att privata företag ska ha strikt ansvar för skador som vållas av deras produkter. Men staten ska tydligen inte behöva ta samma ansvar. Det är skamligt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons