Annons

Sista striden i går kväll

Ledare • Publicerad 10 september 2006

Den tv-sända debatten mellan två de statsministerkandidaterna har numera blivit ett klassiskt inslag i den svenska valrörelsen. Debatten har alltid tillmätts stor betydelse. Men frågan är när den senast var så påpassad som i går kväll. I skuggan av spionskandalen låg oket tungt på Fredrik Reinfelts axlar att ta hem debatten. För Göran Persson, som snarast verkat defensiv i radions och TV4:s utfrågningar, gällde det att visa att han fortfarande är Han Som Bestämmer.

Rent tempramentsmässigt började gårdagskvällens debatt mindre intensivt än de andra två. Göran Persson inledde med att hävda, att alla skulle med. Ja visst, det kan man ju tycka. Men det man verkligen bör fråga sig är varför inte fler redan är med när han har lett landet i tio års tid. Det borde han ha fått stå till svars för på ett betydligt tydligare vis än han hittills har fått i tv-utfrågningarna.

Annons

Tjugo minuter in i debatten önskar man att Fredrik Reinfeldt vore mer på offensiven. När Göran Persson attackerade honom för tredje gången utan att han gav ordentligt svar på tal, då blev man smått orolig.

Sen hettade det äntligen till. Men Göran Persson hängav sig som vanligt åt översitterifasoner, åt att avbryta medan Fredrik Reinfeldt ville utveckla sina resonemang. Det fortsatte under hela debatten.

Reinfelt har setts betydligt mer intensiv än i går kväll. Kanske var det nervositeten som spelade honom ett spratt.

Men var idéinitiativen har funnits under de senaste två åren, det vet vi ju redan. Och det är inte hos Göran Persson, hur mycket han än bullrar.

Sylvia Asklöf
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons