Annons

Sika – utan verklighetsförankring

Ledare • Publicerad 3 augusti 2005

På onsdagen rapporterades om nya rekordnivåer för bensinpriset. Nästan tolv kronor litern kostar den nu. Och av det priset är 70 procent skatt, inklusive moms på skatten.

Men det räcker tydligen inte, lite till kan bilisterna klämmas åt. Åtminstone enligt Sika, det statliga institutet för kommunikationsanalys som förser regeringen med underlag för trafikbeslut.

Annons

Kilometerskatt, som den som yrkestrafiken redan betalar, borde även belasta privatbilismen, tycker myndigheten.

Anledningen är att bilisterna, enligt Sika, kostar för mycket. “Bilisterna betalar för lite jämfört med de kostnader som de åsamkar samhället,” sa institutets talesperson Åsa Vagland till Ekot.

Hur hon kommit fram till den slutsatsen är höljt i dunkel.

Bilisterna betalar cirka 65 miljarder i olika fordonsrelaterade skatter per år. Det totala väganslaget ligger på drygt 16 miljarder kronor. Återstår således knappt 50 miljarder i “överskott”, eller tre av fyra inbetalda skattekronor som staten stoppar in på andra ställen i budgeten. Bilismen är i själva verket en mycket god affär för staten.

Hur Åsa Vagland kan få det till att bilisterna betalar ”för lite” är obegripligt. Om hon inte helt enkelt stoppar in kostnader som är helt orelaterade till bilismen, eller relaterade på marginalen. Ett populärt debattknep från dem som försöker visa att bilismen kostar samhället mer än den drar in är att exempelvis stoppa in sjukvårdskostnader i ekvationen. Och naturligtvis kostar bilismen pengar i form av vårdkostnader, men det gör all annan mänskllg aktivitet också.

Var ska gränsen dras? Ska cyklister som kör mot rött ljus och blir påkörda betala extra skatt för det? Ska de som röker betala extraskatt för den cancervård de kan komma att behöva? Kanske Göran Greiders förslag om fettskatt kan passa?

Att över huvud taget föreslå ytterligare skatter i landet där skatterna redan är högst i världen är redan det tecken på bristande verklighetsförankring. Att den förslagna skatten sedan ska betalas av en av de grupper som redan är hårdast drabbad kan bara beskrivas som enfaldigt.

Men Sika är ett strålande exempel på hur pengar slösas bort i Myndighetssverige. Där finns det mycket att spara!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons