GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sifferexercis slår inte policy

500 miljoner blev till 5,7 miljarder i regeringens presentation.
Ledare • Publicerad 3 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Regeringen vill tillföra 5,7 miljarder kronor per år till jordbruket och landsbygden”. Så löd näringsminister Ibrahim Baylans budskap när han på fredagen tillsammans med infrastrukturminister Thomas Eneroth presenterade en landsbygdssatsning ur den kommande budgeten.

Mindre summa blev stor.
Mindre summa blev stor.
Foto: Skärmdump
”Det var en sanning med modifikation. Det lär som om de 5,7 miljarderna var nya pengar, men tillskottet på tidigare beslutade pengar uppgår till 500 miljoner kronor per år.”

Det var en sanning med modifikation. Det lär som om de 5,7 miljarderna var nya pengar, men tillskottet på tidigare beslutade pengar uppgår till 500 miljoner kronor per år.

Så här har det låtit i många år. Ministrar adderar tidigare beslutade utgiftsökningar med nya eller så sammanräknas kommande års anslag till en enda summa, för att den ska framstå som större. Först när själva budgetpropositionen kommer är det möjligt att få en helhetsbild över gamla och nya anslag. I denna landsbygdssatsning ingår dessutom en upprustning av Göta kanal. Bra i sig, men underhållsstödet bidrar också till att regeringen kan peka på en större sammanlagd summa till ”glesbygden”.

Extrapengar till lanthandlare, bensinmackar och ett paket mot barkborren ska ses mot bakgrund av att regeringen söker budgetstöd hos Centerpartiet. Det vittnar också om hur landsbygdsfrågor hamnar allt högre på agendan inför nästa års val. Men sifferexercis och överdrifter brukar man ta till när själva policyn inte räcker till.

Martin Tunström

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.