Annons

Så lätt väger medierna

Hur tungt väger de fria mediernas ställning egentligen?
Ledare • Publicerad 4 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Två svar på frågan har kommit de senaste dagarna.

Annonstapp hotar tidningarnas ekonomi.
Annonstapp hotar tidningarnas ekonomi.Foto: Hasse Holmberg / TT

Ett första juridiskt intressant kom i onsdags när Konkurrensverkets prövning av Mittmedia - egentligen Bonniers köp av Hall Media- tidningar i Jönköpings län offentliggjordes.

Annons

Det är en gåta att prövningen genomförs eftersom Tryckfrihetsförordningen (en grundlag) och tidningarnas fria etablering väger tyngre än konkurrensreglerna.

En pressombudsman anmälde 1991 ett liknande beslut från Konkurrensverket till Justitieombudsmannen (JO) som svarade att det var en domstolsfråga, vilket uppmärksammas av juristen Per Hultengård i Ord och rätt, festskrift till Hans-Gunnar Axberger som nyligen utkom.

Frågan kan således inte avgöras. Prövningarna fortsätter i samband med varje medieaffär.

Nu godkändes uppköpet av bland annat Jönköpings-Posten, Värnamo-Nyheter och Smålands-Tidningen. Men prövningen borde aldrig ha ägt rum i en lagstyrd förvaltning i ett samhälle där pressens frihet är en hörnsten. Staten kan inte ha sista ordet när det gäller tidningars möjligheter till etablering och förvärv.

Ett andra svar kom på fredagen när kulturminister Amanda Lind presenterade ett paket till medier som drabbats av ett annonsbortfall i kölvattnet av Corona. Delstatligt ägda Tv4, Telia är ägare, är en vinnare när reklamreglerna liberaliseras ytterligare.

För dagspressen var ett välkommet besked, dock något löst formulerat, att den förändring av returpappershanteringen som skulle bli dyr för tidningarna ska utredas på nytt. Att distributionsstödet ökar i kristider välkomnas, men samtidigt ska också gratistidningar få del av pengarna vilket späder ut stödet.

Är det fel att kommentera en fråga där tidningar har ett egenintresse?

Utan analys och opinionsbildning har dagspressen till slut ingen integritet kvar att försvara.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons