Annons

Röster är viktigare än maktspel

Det är upplagt för maktspel efter valet på söndag i region och kommun. Centern sitter med trumf på hand. Men partiets ”principer” varierar från kommun till kommun.
Ledare • Publicerad 6 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Leder en ursprungligen falsk majoritet i regionen; Angelica Katsanidou (S).
Leder en ursprungligen falsk majoritet i regionen; Angelica Katsanidou (S).Foto: Mats Holmertz

En enda röst avgjorde i valet 2018 vilket parti som fick besätta uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda. Centerpartiet fick 939 röster. Moderaterna 938.

Men om Moderaterna nu blir större, allt annat lika, kommer Centern då släppa fram ett moderat kommunalråd i minoritet vars styre vilar på passivt stöd från Sverigedemokraterna? Eller kommer då Centerpartiet hänvisa till isolera SD-strategin och gå ihop med Socialdemokraterna?

Annons

Maktspelet kan således ligga till grund för helt olika majoriteter. I regionen fick de borgerliga fler röster än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men matematiken gav de två röda partierna övervikt med ett mandat.

”Denna falska majoritet ledde fram till ett S+C+L styre.”

Denna falska majoritet ledde fram till ett S+C+L styre i syfte att isolera SD. Liberalerna har nu återvänt till den forna alliansen och för Centern väntar således ett vänsterlutande samarbete.

Sakpolitiskt står C-ledamöterna sakpolitiskt närmare Malin Sjölander som strävsamt byggt upp ett gemensamt M/KD/L-lag. Tidigare allianssamarbeten baserades också på att Centern fick en starkare roll än vad valresultatet stipulerade. Centern fick rollen som förste vice i landstingsstyrelsen, trots att Moderaterna var större för att ge oppositionskoalitionen en mer ”mitteninriktning”.

Det går att skissa på motsvarande strukturer i dag. Trots den starka politiska samhörigheten verkar ju Centern helt ha avfärdat ett M-lett styre i regionen. Avfärdar Centern också ett från deras utgångspunkt mer mitteninriktat och landsbygdstungt styre lett av KD:s Jimmy Loord? Väljarna får sväva i ovisshet i en region där en röst avgör kommunalrådsposter och där regionen faktiskt en tredje gång styrs av en falsk majoritet.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons