Annons

Restriktioner får inte bli det nya normala

När pandemin nu klingar av så måste även inskränkningarna av människors fri- och rättigheter göra det i samma takt.
Ledare • Publicerad 12 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Äldre är personer är en grupp som särskilt måste välkomnas ut i samhället igen.
Äldre är personer är en grupp som särskilt måste välkomnas ut i samhället igen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Barometern-OT kunde i slutet av förra veckan konstatera att smittotalen nu gått ned markant i Kalmar, och att endast en covid-patient fanns kvar på sjukhuset. Ett glädjande besked efter ett tufft år i backspegeln.

Det har varit väldigt ansträngt för sjukvården som trots det presterat en fantastisk insats, men också för alla dem som drabbats hårt av restriktionerna. Många har framhärdat med hjälp av tanken på att frihetsinskränkningarna bara är tillfälliga.

Annons

En grupp som i det tysta drabbats hårt är de äldre. De som tidigt utsågs som riskgrupp och uppmanades att inte lämna hemmet. Alls. Över pensionsåldern ansågs dessa lätt kunna anpassa vardagen efter restriktionerna. Och det gjorde de. Men till ett högt pris.

”Över pensionsåldern ansågs dessa lätt kunna anpassa vardagen efter restriktionerna. Och det gjorde de. Men till ett högt pris.”

Redan innan covid-19 pratades det om en ensamhetspandemi, främst bland just äldre personer. Kristdemokraterna uppmärksammade utvecklingen genom att föreslå en ny ensamhetsminister. En tråkig trend som ytterligare förvärrats av restriktionerna som följde av coronapandemin.

Forskning visar att ofrivillig ensamhet får rent fysiska negativa konsekvenser på måendet. Den långvariga stressen som uppstår gör att kärlen drar ihop sig och stresshormon frigörs som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Alla de fina ideella initiativ till träffar med äldre i denna ensamhets-riskgrupp har fått sättas på paus under över ett år.

Men det ljusnar. I Kalmar län har nu över 90 procent av alla över 60 år blivit vaccinerade och kan äntligen börja röra sig mer fritt i samhället igen. Något alla åldersgrupper är tacksamma över.

I takt med att vaccinationen går framåt och smittotalen sjunker måste också restriktionerna lätta i samma takt.

Tidigare i våras uttryckte sig Socialminister Lena Hallengren i termer av att vi har ett ”nytt normalläge” att vänta även efter att smittospridningen stoppats. Hon insinuerade därmed att restriktioner på människors rätt att röra sig i samhället kan komma att bestå även efter att de inte längre kan försvaras ut smittskyddssynpunkt.

En färsk undersökning från IPSOS visar att människor i Storbritannien nu blivit drillade i att följa restriktionerna till den grad att många anger sig vara ok med att de fortsätter under lång tid framöver. Det är beklämmande på många sätt.

Det kommer alltid att finnas utrymme för de som vill fortsätta att isolera sig, bära mask och inte hälsa på människor att göra det på egen hand. Men de påbjudna restriktionerna för vanligt folk ska tas bort i samma sekund de inte är livsnödvändiga.

Om det inte är prioriterat av regeringen att konstant ompröva inskränkningar av människors fri- och rättigheter så är det definitivt dags att ompröva regeringen.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons