Annons

Regeringen är sliten

Regeringspartiernas Almedalstal vittnar om ett trött samarbete.
Ledare • Publicerad 8 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under sitt tal på Almedalsveckan.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) under sitt tal på Almedalsveckan.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under tisdag kväll och onsdag förmiddag så höll representanter från regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna sina Almedalstal. Tiden tillsammans i regeringsställning har satt sina spår i ett mer vänsterlutande Miljöparti och ett nednött Socialdemokraterna.

Märta Stenevi (MP) inledde under tisdagskvällen med ett tal vars höga influens av vänsterpolitik nog fick en del att höja på ögonbrynen. Partiet som av dess motståndare för några år sedan kallades innehållslösa på annat än klimatpolitik men av partivänner stolt ”neutrala” på höger vänsterskalan har nu svårt att hålla fast vid de analyserna.

Annons

Referenserna till jämlikhet genom tvångsmässig ekonomisk omfördelning var fler än någonsin i ett miljöpartistiskt tal. Det går inte längre att hävda att de inte ligger till vänster på skalan, likt utvecklingen för miljörörelsen globalt.

Men övergripande fokus i talet låg ändå på frågan som gör att de fortsatt har något väljarunderlag, klimatet. Dock har den decimerade framgången i form av politik som faktiskt spelat roll för klimatet inte lämnat mycket att stoltsera med.

Stenevi försökte, likt nästan samtliga andra partiledare som hittills talat under Almedalsveckan, ta åt sig äran för den höga innovationstakten i svensk industri ”Våra miljölagar och storsatsningar på en grön industri har blivit Sveriges största konkurrensfördel. Att ställa krav på industrin blev inte slutet - det blev startskottet för något nytt.”

Ja eller hur var det nu med plastpåseskatten som inte gjorde skillnad på hur miljövänliga påsarna egentligen var. När tillverkare av nedbrytbara miljöpåsar får flytta utomlands för att de, trots inget fossilt innehåll, blir straffbeskattade i Sverige. Skatten kom från början inte ens från MP men hyllas som en av deras vinster för miljön.

Symbolpolitik likt denna har präglat Miljöpartiets tid i regeringsställning, något de förhoppningsvis inte kommer undan med i nästa val. I senaste SCB-mätningen skulle 3,8 procent av de röstberättigade välja dem.

”Socialdemokraterna. Det en gång så stolta arbetarepartiet”

Sedan var det dags för Socialdemokraterna. Det en gång så stolta arbetarepartiet, numera någon form av samarbetsorgan mellan politiska vildar och liberal borgerlighet. Detta avhandlades givetvis inte i talet som sändes några timmar innan statsministeromröstningen i kammaren.

Huvudbudskapet i Partisekreterare Lena Rådström Baastads Almedalstal var att det är fult att uppmanas att ”satsa på dig själv”. Nej, istället ska det fortsatt satsas på Socialdemokraterna och deras makt. Som ledarsidan tidigare konstaterat är ett självändamål. I en sällan skådat insiktsfull del av talet konstaterar hon att ”utan makt är vi maktlösa”. Så sant som det var sagt.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons