Annons

Daniel Braw: Quick fix fel väg för pensionerna

Socialdemokraternas pensionshöjning riskerar hela systemet.
Daniel BrawSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 juni 2020
Daniel Braw
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) hotade med att köra över pensionsgruppen om den inte stödde Socialdemokraternas förslag.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) hotade med att köra över pensionsgruppen om den inte stödde Socialdemokraternas förslag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokratins desperation kommer att bli dyr för Sverige. Det är en slutsats man kan dra efter att ha läst yttranden om förslaget till höjd pension, det så kallade inkomstpensionstillägget, som Socialdemokraterna utvecklade och på något mystiskt vis övertalade hela pensionsgruppen i riksdagen om.

Förslagets finess är att det ger politikerna direkt bestämmande över pensionsnivåer. Pengarna kommer från statsbudgeten snarare än från inbetalningar till pensionssystemet. Efter att länge ha fått kämpa med kritik mot låga pensioner kan nu Socialdemokraterna ge klart besked: pensionerna har höjts. Satsningen riktas till äldre med en allmän inkomstgrundad ålderspension mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad och ger upp till 600 kronor mer per månad.

Annons

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi var så angelägen om denna höjning att han hotade med att köra över pensionsgruppen om de andra partierna inte gav sitt stöd.

Problemet är att höjningen är helt i strid med hur pensionssystemet är tänkt att fungera. Detta påpekas också av flera av de instanser som har granskat förslaget. Inspektionen för socialförsäkringen kallar Löfvenregeringens pensionshöjning som ”en kortsiktig lösning i väntan på en mer långsiktigt hållbar lösning” och uppmanar regeringen att dra tillbaka förslaget. ”Förändringar i utformningen av pensionssystemet bör göras med intentionen att förändringen ska gälla på lång sikt.”

Även försäkringsföretagens organisation Svensk Försäkring är klart negativ. Förslaget innebär, skriver organisationen, ett tydligt avsteg från den för pensionssystemet grundläggande livsinkomstprincipen. Förslaget innehåller dessutom ”i många avseenden ... ogenomtänkta och godtyckliga” detaljer. Mest ogenomtänkt av allt är dock att förslaget ökar trycket på framtida avsteg från livsinkomstprincipen som finansieras över statsbudgeten. Har politikerna väl börjat höja pensioner med skattemedel, blir frestelsen permanent.

Denna kritik kommer också från en av de tyngsta remissinstanserna, Ekonomistyrningsverket. ”Det allmänna pensionssystemets grundprincip är raka rör mellan intjänandet och utbetalda pensioner. Reformer utanför pensionssystemets autonoma konstruktion urholkar denna princip, vilket minskar systemets transparens och på sikt kan riskera systemets legitimitet.”

Hur pensionsgruppen kunde enas om ett förslag som riskerar det system som gruppen har satts att förvalta är en gåta. Det borde vara genant att myndigheter tvingas påpeka grundläggande fakta om hur pensionssystemet är avsett att fungera.

Men hårdast träffar kritiken den S-ledda regeringen. Den politik som regeringen driver är en spretig mix av olika partiers favoritidéer, men inkomstpensionstillägget har tydlig S-profil. Det är svårt att inte tolka det som en quick fix på de dåliga opinionssiffror som rådde när förslaget lanserades, ett oblygt sätt att locka tillbaka äldre väljare. Men i paniken övergavs de principer som skulle skydda pensionssystemet just mot ekonomisk-politisk opportunism.

Häromdagen uppmanade sju ledande pensionsexperter i en debattartikel pensionsgruppen att dra tillbaka det ”sällsynt dåligt utredda förslaget om inkomstpensionstillägg och återkomma med mer genomarbetade förslag”. Detta är också, om än mer diplomatiskt uttryckt, budskapet från remissinstanserna. Om pensionsgruppen inte lyssnar, slår Sverige in på en väg av ständigt ökande kostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons