Annons

PFLP med Kalmar kommun

Ledare • Publicerad 20 december 2003

Emmaus – den som ser namnet tänker nog lite vagt på bistånd och kanske också på något mer eller mindre kyrkligt. Så det är väl bra att Kalmar kommuns omsorgsförvaltning samarbetar med dem?

Ser man lite närmare visar det sig att kommunnens partner är Emmaus Björkås. Än sedan? Det kan vara intressant att ta del av en intervju på webbsajten ”Folkmakt” med en Johnny Andersson, aktivist.

Annons

Han konstaterar friskt att Emmaus Björkå samarbetar med PFLP, en av de mer extrema terror- och flygkapargrupperna i Mellanöstern ”för att vi tycker att de dels är bra ideologiskt”. De är nämligen ett alternativ till det i Johnny Anderssons ögon mer konservativa PLO.

Se där så det kan bli. Men inte av en slump. Emmaus Björkås har nämligen haft socialismen som idégrund. Nu har man ändrat lite, termen är nu ”socialismen och antiimperialismen”.

Emmaus Björkå har tydligen ganska svaga kontakter med andra Emmausföreningar i Sverige, eftersom man arbetar från en uttalat politisk utgångspunkt. Organisationen gav exempelvis 600 000 till Nej till EU-kampanjen inför folkomröstningen för några år sedan.

Att läsa artikeln i Folkmakt är som att bege sig på en nostalgisk tripp rakt in i 68-revolten: Vietnamrörelse, alternativrörelse, solidaritet med Nicaragua, Angola och Moçambique. Hej och hå.

Det som Emmaus Björkå gör tillsammans med Kalmar kommun är säkert bra. Men borde det inte gå att finna en något mindre politiskt belastad organisation att samarbeta med? Eller har vänsterledamöterna i omsorgnämnden gripits av akut Sara Lidmanit?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons