Annons

Persson svarslös i debatt

Ledare • Publicerad 8 september 2006

Det var en stenhård debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson i gårdagens Studio ett. TV4:s valduell var ett intet mot de snabba replikskiften som visslade genom luften igår. Och om något var tydligt, så var det att Göran Persson inte riktigt klarar av att få grepp om sin motståndare. Tvärtom. Statsministern var rejält pressad. Det visar sig alltid när han dels börjar prata om att moderaterna riktar ”udden mot de arbetslösa”, dels att han återgår att tala om statsfinanserna under 90-talet. Reinfeldt vann dessutom de flesta ordväxlingarna med god marginal, inte minst med hjälp av humor.

Återigen, liksom i TV4:s duell, framstod det tydligt att Alliansen är det innovativa alternativet i valet, och att det är socialdemokraterna som står för det bevarande och idéfattiga. Göran Persson blir helt enkelt svarslös när han ska redovisa för hur hans politik ska få fler i jobb. Det finns ju en given förklaring till detta: hans metoder har prövats under de senaste tio åren. Och vi har fortfarande ett Sverige där miljontals människor lever utanför arbetsmarknaden.

Timme två i Studio ett kom de övriga partiledarna in och pratade om Irak, EU, asyl. Och då visade Lars Ohly sitt rätta ansikte. Han hävdade att Saddam Husseins efterföljare i Irak är att jämföra med norska motståndsrörelsen under andra världskriget. Det är, för att citera Lars Leijonborg, fullkomligt groteskt. Bara tanken på att denna man riskerar att hamna i regeringen efter valet är hårresande.

Sylvia Asklöf
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons