Annons

Per Lublin står i tur att granskas

Per Lublin har gjort sig vida känd som kritisk granskare av Borgholms kommun.
Ledare • Publicerad 11 februari 2012

Som enmansparti har han länge gisslat makthavarnas hantering av offentliga medel. Nu tonar bilden fram av en person som inte har någon rätt att kasta sten i glashuset. Lublin har personligen knallat upp till kommunkassan och hämtat ut partistödet i kontanta pengar. Han har på det sättet fått ut över 100 000 kronor sedan 2008. Inget har redovisats utöver lite kaffepengar.

Det är anmärkningsvärt att kommunen inte kräver någon redovisning av partistödet. I många fall kan det räcka med att partiet har vanlig normal revision. Ölandspartiet är inget vanligt normalt parti. Revisorer tycks inte förekomma. Ingen frågar om detta på årsmötet, eftersom årsmöten inte förekommer.

Annons

Nu har Thomas Wahlqvist, en av Ölandspartiet tre fullmäktigeledamöter ställt frågor om partikassan.

Lublin har länge väckt uppmärksamhet i medierna, när han drivit sina kampanjer mot maktmissbruk. Hans anspråk att företräda den vanliga medborgaren har inte sällan slagit över i rent och skärt politikerförakt.

Wahlqvist fick smaka på makten. Lublin kallade in hela partiet, elva personer, till räfst och rättarting. Sex personer kom till mötet. Lublin drev igenom beslutet att de två övriga i fullmäktige skulle uteslutas ur partiet. Några stadgar som stöder detta förfarande finns inte.

Det är dags att bjuda missnöjespolitikern Lublin motstånd. I skydd av namnet Ölandspartiet har han låtsats att agera för norra Ölands bästa. Vad har han åstadkommit genom sitt agerande som mest bygger på formella invändningar och överklaganden?

Kommer de andra två folkvalda representanterna att acceptera det tvivelaktiga beslutet om uteslutning? De har fått mandat att genomföra partiets program. De bör utmana Lublins självsvåld som partiledare.

Slutligen bör Borgholms kommun mycket snabbt kräva redovisning av partistödet. Lublin själv lär inte i detta fall ta till orda i fullmäktige med sina haranger om vanskötsel. Ytterst är detta en fråga om förtroendet för den kommunbala demokratin.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons