Annons

På Öland visades försvarets folkförankring

I en orolig tid lockade Totalförsvar Öland rekordmånga besökare. Något som demonstrerar att tillställningen är mer än en häftig show. Det är en arena där både folket och försvaret kan mötas. Samhället visar hur det slutar upp bakom Sveriges försvar, och försvarets folkförankring vårdas.
Ledare • Publicerad 3 oktober 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En av alla uppvisningar besökarna hade chansen att beskåda.
En av alla uppvisningar besökarna hade chansen att beskåda.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var svårt att inte skänka Ukraina en tanke under lördagen när Totalförsvar Ölands försvarsdag i Stora Rör äntligen kunde genomföras igen, efter två års uppehåll förorsakat av pandemin. Bara dagar efter att Ryssland annekterat områden i Ukraina, och samma dag som ukrainska trupper befriade staden Lyman i närheten av Donetsk och Luhansk.

På plats på Öland fanns inte bara stridsvagn 122, som har kallats världens bästa tunga stridsvagn genom tiderna. Besökarna kunde också med egna ögon få beskåda ett exempel av den berömda artilleripjäsen Archer – det vapensystem som Ukraina bett Sverige om. Och under Folk och försvars seminarium diskuterades frågan om hur Natomedlemskapet kommer påverka det svenska försvaret.

Annons

Och kanske var det just omvärldens osäkra läge som bidrog till att så många sökte sig till Stora Rör denna gång. Minst 10 000 besökare uppskattas ha deltagit i år, jämfört med cirka 6 000 ett vanligt år. I tider av oro söker sig folk samman, och sluter upp bakom det svenska försvaret.

”Förtroendet mellan folk och försvar är en viktig styrka i samhällsväven.”

Mest uppmärksamhet väckte den mäktiga flyguppvisningen av JAS 39 Gripen; måhända var det några barn som där och då började väva på sina framtidsdrömmar. Den rekryteringsmässiga betydelsen av tillställningar som dessa, eller populärkulturella fenomen som filmer och serier, ska inte underskattas.

Det kan inte nog understrykas att alla länkar i försvarskedjan är betydelsefulla, från specialförbanden till kokgrupperna. Och det gäller även i bredare bemärkelse. Det svenska totalförsvaret kan inte tänkas utan de frivilliga försvarsorganisationerna som också medverkade under dagen. En värdefull exponering för de olika organisationerna, både sett till eventuella värvningar och för att informera om organisationernas uppdrag och arbete – eller för att bygga relationer med allmänheten.

Det sistnämnda påminner också den om man så vill demokratiska betydelsen av evenemanget. Det hela kan inte reduceras till en show för att underhålla, ett slags ”bröd och skådespel”. Det är mer än en spektakulär uppvisning (även om väl de flesta som var där kan intyga att det var en häftig upplevelse), det är en tillställning som både ger uttryck för, skapar och stärker en folklig förankring för försvaret. Samhället sluter upp bakom dem som är satta att försvara oss. Det förtroendet mellan folk och försvar är en viktig styrka i samhällsväven.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons