Annons

Överenskommelsen på prov

Att Decemberöverenskommelsens framtid kan komma att avgöras på detaljer är inte omöjligt. Regeringens "ändringsbudget" lär komma att ställa Alliansens lojalitet på prov.
Publicerad 20 januari 2015
Hur mycket klarar Decemberöverenskommelsen? Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Hur mycket klarar Decemberöverenskommelsen? Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Decemberöverenskommelsen, som slöts under julhelgen för att garantera att minoritetsregeringars budgetar ska kunna gå igenom rönte kritik från alla möjliga politiska håll. Vissa hade dock förhoppningen (eller farhågan) att det skulle vara omöjligt att upprätthålla denna märkliga tvärpolitiska lösning fram till 2022.

En del av kritiken har handlat om att de borgerliga partierna genom Decemberöverenskommelsen har bundit sig till att tvingas rösta för den rödgröna minoritetsregeringens budget oberoende av innehåll - oavsett om den skulle gå tvärtemot den politik allianspartierna har blivit valda för att föra. Det är onekligen en märklig situation.

Annons

I skrivande stund arbetas regeringens "ändringsbudget" fram. Att finansminister Magdalena Andersson (S) kallar den budget, snarare än ändringsproposition visar på att hon vill ge den en större tyngd än den faktiskt har. Genom att kalla den budget i stället för proposition blir det också enklare att motivera större förändringar.

Finansministern deklarerade i helgen att väljarna kan vänta sig märkbara ekonomisk-politiska förändringar efter budgetförändringarna. Eftersom de statliga utgifterna ska öka var hon tydlig med att också intäkterna måste göra detsamma, varför märkbara skattehöjningar lär vara att vänta. Med hänsyn till att inkomstskatterna inte kan röras i denna budget blir de sociala avgifterna en viktig kassako.

I regeringens höstbudget, som röstades ner, fanns bland annat stora höjningar av arbetsgivaravgiften för unga, vilken regeringen Reinfeldt sänkte för att minska den höga ungdomsarbetslösheten. Genom en höjning av denna hade Magdalena Andersson räknat med att få in 11 miljarder till statskassan under 2015.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson hoppas fromt att höjningen inte kommer att tvingas in i "ändringsbudgetgen", som trots allt är den budget den borgerliga oppositionen lyckades få stöd för i riksdagen. Finansministerns uttalanden tyder dock på att så kommer att bli fallet, vilket lär ställa överenskommelsen på prov.

Denna situation är symptomatisk då det inte finns några detaljerade regler för hur budgetarbetet ska gå till inom överenskommelsen och vad som kan ligga i en budget. Hur regeringen respektive Alliansen kommer att agera under denna situation lär bli prejudicerande för de kommande budgetförhandlingarna partierna emellan.

Den nuvarande vinnaren på Decemberöverenskommelsen är Stefan Löfven, något som blev uppenbart redan under presskonferensen. Det var en viktig delseger, inte minst då regeringen sedan valnatten uppenbart har saknat handlingskraft. Av samma anledning blir det viktigt för Magdalena Andersson att lägga ribban högt för att visa vilken sida som väger tyngst inom överenskommelsen. Att lyckas göra en rejäl vänstersväng med den borgerliga budgeten är onekligen en fjäder i hatten och visar dessutom på handlingskraft och initiativförmåga.

För Moderaternas del är utgångsläget betydligt värre. Samtidigt måste de visa sina besvikna väljare att Decemberöverenskommelsen faktiskt inte innebär spiken i kistan för moderat politik. Frågan är om förhandlingarna klarar detta.

Mattias Holmström

"Att finansminister Magdalena Andersson (S) kallar den budget, snarare än ändringsproposition visar på att hon vill ge den en större tyngd än den faktiskt har."

Mattias Holmström

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons