Annons

Överdriv inte, bästa tidning!

När Brometern-OT den 6 februari berömmer Mats Odell (kd) för förslaget om en annorlunda beskattning av småsparare tappar tidningen sinnet för proportioner.
Ledare • Publicerad 8 februari 2010

Det Odell – som tveklöst är en av regeringens bättre ministrar – föreslår är en ny modell, som ska minska krånglet med att deklarera aktieförsäljningar. I stället ska en schablonskatt på småspararens tillgångar införas, ungefär som när det gäller kapitalförsäkringar.

Gott så – jag motionerade själv flera gånger om sådana förändringar under min tid i riksdagen. Däremot innebär inte Odells förslag, som för övrigt bara ska gälla nysparande, någon som helst skattelättnad. Jämförelsen med Gösta Bohmans aktiefondsparande från 70-talet faller därför platt till marken, liksom talet om ägardemokrati i Jarl Hjalmarsons anda.

Annons

Det är just en sådan satsning som vi saknar från regeringen. Visserligen har man sänt den statliga inkomstbeskattningen arbete och därigenom ökat människornas möjligheter att minska sitt bidragsberoende, men motiveringen har snarare varit statsfinansiell än ideologisk. Därutöver råkade de nya moderaterna blanda ihop slagorden efter valet: Det är värnplikten som borde värnas, inte värnskatten. Möjligheten att arbeta ihop ett reservkapital är fortfarande liten i Sverige, också på grund av världens högsta kommunalskatter.

Ska regeringen få beröm handlar det i så fall om slopandet av förmögenhetsskatten. Denna betalades som bekant främst av småsparare och villaägare, medan ”de rika”, som Mona Sahlin så ofta talar om, gick fria i det socialdemokratiska mygelsystemet.

Det underliggande problemet med fattigdomen i Sverige är hur som helst allvarligt nog. Hälften av invånarna saknar tillgångar, definierat som minst 50 000 kronor. För den socialistiska oppositionen är detta ett önskvärt förhållande: Vi ska helst alla vara bidragsberoende.

Däremot väntar vi fortfarande på en regeringspolitik som uppmuntrar traditionella borgerliga värden: ”individuell strävan och eget ansvar, oantastliga normer och värden, en i äganderätten förankrad oavhängighet, kalkylering och risktagande, räknande och sparande, livsplanering på eget ansvar, samhörighet med gemenskapen, sinne för traditionen?(Wilhelm Röpke). Tekniska förändringar av den typ som Odell föreslår räcker inte.

Nils Fredrik Aurelius

F d riksdagsman (m), bl a i skatteutskottet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons