Annons

Ordning även på den gröna omställningen

Med fokus på tillväxt och hopp snarare än ångest, skam, säck och aska finns en chans att Moderaterna vinner väljarnas förtroende som ett grönt parti.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Moderaterna kommer med nya perspektiv.
Moderaterna kommer med nya perspektiv.

Man möter inte sällan i olika mer radikala miljögrupper övertygelsen att ett hållbart samhälle utesluter det nuvarande ekonomiska systemet. Kapitalism och frihandel misstänkliggörs och porträtteras som varandes i sig orsakerna till nuvarande miljö- och klimatkris. Hållbarhet och tillväxt framställs som varandra uteslutande motpoler. Man måste välja det ena eller andra, som vore det en fråga om synd och frälsning.

En hållning som, om den förverkligades, skulle få hela världsordningen att krackelera med katastrofala följer för människors hälsa, livskvalitet samt våra samhällens välstånd och den välfärd som förlitar sig på detsamma.

Annons

Men välstånd och hållbarhet är inte ett nollsummespel. Tvärtom kan de gå hand i hand, som den nu gryende gröna nyindustrialiseringen i Norrland visar.

Hållbar utveckling, något som det nu har talats om i flera decennier, kan också innebära ”hållbar tillväxt”, som det kallades i ett panelsamtal under Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg på fredagen.

Thomas Hermansson på plats i Helsingborg.
Thomas Hermansson på plats i Helsingborg.

En term som uttrycker ett berikande perspektivskifte i frågan om vad den gröna omställningen egentligen innebär – eller bör innebära, rättare sagt. Debatt och politik på området har alltför ofta karaktäriserats av poserande och symbolpolitik, med ibland oönskade och kontraproduktiva effekter. Åtgärder som möjligen känns bra men hjälper föga, som en deltagare formulerade saken.

”Hållbar utveckling kan också innebära hållbar tillväxt.”

Plastpåseskatten ledde till att flera konsumenter började köpa fossila avfallspåsar istället för de miljövänliga plastpåsar som fanns på marknaden. Satsningar på ekologisk mat tar mer areal i anspråk sett till mängden producerad mat – vilket i sin tur leder till högre koldioxidutsläpp. Flygplatser läggs ned och flygskam odlas, medan en mer tillväxtorienterad linje skulle fokusera på framtagandet av el- och biobränsleflyg.

Att Moderaterna under arbetsstämman antog ett program som breddar partiets miljö- och klimatpolitik är en välkommen utveckling. Om partiet lokalt har bidragit till den gröna omställningen på flera håll – just det M-ledda Helsingborg har återkommande utsetts till en av Sveriges ”miljöbästa” kommuner – har man nationellt dragits med ett lägre förtroende i miljö- och klimatfrågorna.

Det i sak riktiga försvaret för kärnkraften, och kärnkraftens centrala roll för den gröna omställningens elförsörjning, har varit en viktig del av partiets gröna politik men har inte varit tillräckligt för att i väljarnas ögon utgöra ett seriöst grönt parti. Kärnkraften behövs, men är ingen mirakellösning.

Med de förslag på åtgärder och mål vad gäller miljö, klimat, skog och energi som nu antagits har resan till att bli en ”grön höger”, som man kallar det, börjat på allvar. Det är inte en dag för tidigt. Till vår tids ödesfrågor – som migrationen och integrationen, kriminaliteten och våldet, elkrisen – hör även klimatkrisen och miljöproblemen. Om partiet länge haft högt förtroende vad gäller de förstnämnda återstår dock att vinna förtroendet även vad gäller det senare. Med principerna om äganderätt och tillväxt, hållbarhet och förvaltande så kan Moderaterna även på denna front få ordning på Sverige.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons