Annons

Opinionsbildning lönar sig!

Det blir nog inte mycket debatt kring länets sjukvård efter att den nya stora riksjämförelsen kom från trycket på måndagen.
Ledare • Publicerad 23 november 2009

Länets många varianter av vård kommer regelmässigt bland de bästa och mest effektiva i de många diagrammen. De täcker faktorer från tillgänglighet och människors förtroende till starkt tekniska faktorer som ersättning per DRG-poäng vid kvalificerad vård.

Så det är bara att gratulera alla till att ha tillgång till del av vårt lands bästa vård.

Annons

Men det är anmärkningsvärt hur snabbt jämförelser mellan olika sjukhus, mottagningar och hela landsting nu blivit ett vedertaget sätt att bedöma vad vi får för skattepengarna. För inte många år sedan var tanken på jämförelser över huvud taget – även inom ett och samma landsting – närmast något som uppfattades som ett maktfullkomligt förolämpande av läkare och annan vårdpersonal.

Det uppbådades ett intensivt motstånd mot alla – politiker eller lekmän – som vågade ta ordet ”rankning” i sin mun. Var de inte från SAF utsända marodörer var de extrema nyliberaler.

I dag är det landstingens egen intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting som sköter jämförelserna – med den äran.

Se där hur enveten opinionsbildning för genomlysning och valfrihet kan löna sig!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons