Annons

Om Kalmars spolbilar

Det är sorgligt att läsa att Barometern inte kontrollerar fakta innan de påstår en massa saker som är felaktiga. Det står att Kalmar kommun är ute i tassemarkerna och kör!
Ledare • Publicerad 1 november 2009

Det Barometern-OT insinuerar är att Kalmar kommun använder skattemedel för konkurrera ut småföretagare! Har tidningen kontrollerat timkostnaden för en spolbil hos Kalmar Vatten respektive Stena och Ragnsells? Troligen inte eftersom timkostnaden för Kalmar Vattens bilar är högst! Dessutom borde tidningen veta att det inte är skattemedel som finansierar Kalmar Vatten, inkomsterna kommer ifrån de avgifter som abbonenterna betalar för vatten, spillvatten och dagvatten.

För övrigt ligger samtliga overheadkostnader, räntor avskrivningar etc med i kostnaden för spolbilstjänsterna som Kalmar Vatten utför. Dessutom ligger det också en vinst marginal inlagd i timpriset. Vattentjänstlagen är mycket tydlig och talar om att Kalmar Vatten får inte utföra några tjänster som genererar kostnader om de inte är nödvändiga. Kalmar Vatten får ej ta ut för höga avgifter som gör att bolaget går med vinst som delas ut till Kalmar kommun. Går bolaget med vinst investeras det i egna verksamheten eller undviker man en höjning av avgifterna. Inga skattepengar från Kalmar kommun kommer ej heller in i Kalmar Vattens verksamhet.

Annons

Jag kan avslöja hemligeten med att fastighetsägare i många fall anlitar Kalmar Vatten för en spolbilstjänst! Vi har mycket kunnig personal som är trevliga mot kunderna och utför ett bra arbete på utsatt tid!

Hade våra privata konkurrenter gjort det till ett lägre pris hade fler fastighetsägare än i dag antagligen anlitat de privata aktörerna.

Kalmar Vattens målsättning med att erbjuda spolbilstjänster är att våra abonenter skall ha ett alternativ till de privata företagen i form av "sitt eget" VA-bolag till att utföra spolbilstjänster. Kalmar Vatten skall erbjuda tjänster med mycket hög kvalitet, med bra bemötande på utsatt tid! Det gör vår personal i spolbilsgruppen.

Jörgen Madebrink

VD för Kalmar Vatten AB

Svar

Efter detta svar kvarstår två frågor. För det första, varför använder Kalmar kommun en avgiftsfinansierad kommunal resurs för att göra sådant som privata firmor kan göra, tydligen billigare?

För det andra. Om nu Kalmar vatten för denna konkurrensutsatta verksamhet klarar sig så bra som Madebrink menar, varför då över huvud taget vara kvar i den kommunala organisatonen? I så fall skulle det ju gå lika bra att skaffa kapital från en oberoende ägare och fortsätta, nu på lika villkor som andra aktörer lever under?

Per Dahl

Politisk chefredaktör

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons