Annons

O-1 - en ljuspunkt!

Ledare • Publicerad 4 januari 2003

I dag öppnas åter det äldsta kärnkraftsaggregatet som finns i Oskarshamn,O-1:an. Det har gått igenom stegvis renovering i tio år. När det arbetar för fullt kommer 480 friska megawatt att flöda ut i det svenska kraftnätet.

Tack! Man behöver bara se på termometern eller på sin elräkning för att inse det goda i nyheten. Dagens elpriser beror inte huvudsakligen av en dåligt fungerande marknad. Marknaden gör sitt jobb och sätter efterfrågan mot tillgång. Det är tillgången som är problemet.

Annons

Det råder kanske inte akut energibrist med åtföljande avstängningar. Men det beror på att elenergi strömmar in till Sverige genom varenda kabel som korsar vår gräns, bland annat genom den bottenledning mellan Polen och Blekinge som en gång var tänkt för vår export.

Det går inte att identifiera de enskilda källorna till den energi som strömmar in till Sverige. Men vårt behov ökar produktionen vid olje-, kol- och brunkolskraftverk söder om Östersjön. Just den typ av produktion som tär på miljö och naturresurser.

Tänk om fler svenska kärnkraftverk kunde komma till stånd! Tänk om lagförbudet mot tillämpad kärnkraftsforskning hävdes! Ja, tänk om någon fick trycka på "på"-knappen på det aggregat i Barsebäck som står oanvänt men startklart?

Ja tänk. Men så länge illusioner får styra svensk energipolitik lär det bara bli ett "tänk".

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons