Annons

Nytt från sandlådan

Korkade förslag och ageranden finns det gott om.
Ledare • Publicerad 5 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Medan ledarredaktionen från Barometern-OT satt och skrev dagens texter ringde kyrkklockorna från S:t Maria Domkyrka.

Domprosten i Visby Domkyrka använde kyrkklockorna för att tysta ett demokratiskt samtal.
Domprosten i Visby Domkyrka använde kyrkklockorna för att tysta ett demokratiskt samtal.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Eftermiddagsbön? Konsert? nej , det var domprosten Mats Hermansson som ogillade att debattören Thomas Gür höll ett anförande om integrationspolitik utanför kyrkan.

Annons

Hermansson försökte tysta Gür.

Det måste leda till efterräkningar. Hermansson är ett problem. För Visby, för stiftet och för Svenska kyrkan.

Kyrkklockor har ett brett användningsområde i svensk kultur. Vid en omfattande brand exempelvis, ringer man i klockorna. Eller vid krigsfara.

Men Hermansson använder detta instrument för egna syften och sänker som en hög företrädare trovärdigheten för Svenska kyrkan.

Och urholkar förtroendet också för kyrkklockornas mycket viktiga historiskt givna samhällsfunktion.

***

Faktiskt idiotiskt

Det största självmålet på länge stod SVT för, när public service-organet efter faktakoll konstaterade att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ”sprider lögner” när partiföreträdare påstår att det är ”trams” att Förintelsen skulle ha ägt rum. SVT ägnar med andra ord tid åt att bemöta idiotier från extremister som om de i princip vore värda att ta på allvar. Vad faktakollas härnäst? Att jorden är platt kanske, eller att tvillingtornen i New York raserades av amerikanerna själva.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons