GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya dimridåer om kärnkraften

Nej, det är inte ”fritt fram” att bygga ny kärnkraft i Sverige.
Ledare • Publicerad 14 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Möjlig plats för nya reaktorer. OKG utanför Oskarshamn.
Möjlig plats för nya reaktorer. OKG utanför Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

Regeringen har ändrat inställning när det gäller synen på kärnkraft som hållbar och därmed efterkommit riksdagens direktiv. Men det fortsätter att spridas dimridåer om kärnkraften.

Statsminister Magdalena Anderssons ord om att ”hushållen kan inte värmas upp med pratkvarnar” blev citerade.

Inte vad hon sedan sade.

Det är ”fritt fram” att bygga ny kärnkraft. ””Vem ska bygga och var ska det byggas? Och ””hur ska det finansieras?

”Det är inte fritt fram.”

Det är inte fritt fram. Nya reaktorer får nämligen bara byggas där det i dag finns kärnkraft. Och vem ska bygga? Ja, bara de som i dag driver reaktorer får bygga. De har vetorätt till ny kärnkraft.

Det är lätt att förstå varför kärnkraftsinvesterarna inte står på rad.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.