Annons

Normkritik är ett uppdrag för biblioteket

Med utgångspunkt i en artikel av Lars Åberg i Dagens Samhälle påstår Magnus Eriksson att jag berättar ”utan ett uns av självkritik om hur barnböcker som på ett eller annat sätt kan uppfattas som stötande tas bort ur hyllorna.”
Publicerad 12 december 2015

Han har en källa och den källan är Åberg. Eriksson har inte ställt några frågor till mig eller ansträngt sig för att kolla upp om den bild han ger är rimlig och sann. Om Lilla Hjärtat: I september 2014 flyttade vi Lilla hjärtat-böckerna från barnbokshyllorna till magasinet. De är flyttade, inte bortplockade. Det går fortfarande utmärkt att låna dem. Detta gav upphov till en debatt i Sydsvenskan där Lars Åberg anklagade mig för att ha en ”kulturpolisiär jargong”. Anledningen till att vi flyttat dem är att vi fått starka reaktioner på böckerna eftersom de av afrosvenskar upplevs som starkt kränkande och för att barn inte har samma förmåga som vuxna att avläsa stereotypa bilder.

Om Hbtq-certifieringen: Den har hjälpt biblioteket att reflektera över normer och bemötande även i ett bredare perspektiv. Vi arbetar aktivt för att skapa en öppen och inkluderande miljö och för allas rätt till sitt eget uttryck bortom normerna. För Stadsbiblioteket är det självklart att stå upp för människors lika värde och motverka diskriminering, det ligger i vårt uppdrag.

Annons

Torbjörn Nilsson

Stadsbibliotekarie, Malmö

Svar:

Att ett kommunalt bibliotek skall stå upp för människors lika värde och motverka diskriminering är självklart. Det märkliga är att en bibliotekschef anser att tvivelaktiga böcker måste magasineras och personalen gå på kurs för att detta skall förverkligas.

Magnus Eriksson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons