Annons

Nödvändig uppdatering av arbetskraftsinvandringen

Moderaterna föreslår genomgripande förändringar av den egna reformen.
Ledare • Publicerad 3 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Jessica Gow/TT

Att vårda reformer är svårt. Det kräver förmåga att se det som blev fel och rentav farligt i det som man själv drev igenom. Därför är det ett styrkebesked från Moderaterna när de nu presenterar en gedigen plan för förändring av reglerna för arbetskraftsinvandring.

Till skillnad från exempelvis Socialdemokraterna vill M ha kvar den liberala kärnan i reformen, nämligen att det är positivt om människor kommer till Sverige för att arbeta och att det är företagen själva som bäst kan bedöma vilken kompetens de behöver utifrån.

Annons

Men Moderaterna kommer också, mot bakgrund av det omfattande fusk som har uppdagats under de senaste åren, med en rad viktiga inskränkningar. Kravet på en (mycket låg) inkomst byts mot krav på heltidsarbete. Försörjningskrav vid anhöriginvandring ska införas. Migrationsverket ska få tillgång till andra myndigheters databaser för att lättare kunna utöva kontroll. Arbetskraftsmissbruk ska kriminaliseras. Så kallade spårbyten, det vill säga att personer med avslag på asylansökan kan få uppehållstillstånd som arbetskraft istället, avskaffas.

Och när det gäller personliga assistenter vill M stoppa all arbetskraftsinvandring. Det kan låta drastiskt men är ett logiskt svar på de avancerade brottsupplägg som den personliga assistansen har utsatts för. Myndigheterna som samverkar mot organiserad brottslighet har exempelvis påpekat att personer med assistansbehov förs till Sverige för att så att säga generera arbetstillfällen för arbetskraftsinvandrare.

Personlig assistans är den enda branschen som Moderaterna direkt pekar ut, men även andra borde komma ifråga. Att Sverige importerar arbetskraft till enklare restauranger är något av ett mysterium, men när villkoren dessutom ofta visar sig vara undermåliga är förhållandet orimligt.

För lite och för sent, kommer säkert somliga att säga om Moderaternas nya politik. Men i en jämförelse med Socialdemokraterna är Moderaterna väsentligt mer handlingskraftiga. Inför valet 2018 gjorde S en stor sak av hur dåligt arbetskraftsinvandringen fungerade, och hävdade att Sveriges regler är de mest generösa i världshistorien. Men sedan januariöverenskommelsen ingicks har S inte agerat alls. I den senaste partiledardebatten framställde Stefan Löfven plötsligt arbetskraftsinvandringen som synnerligen välfungerande.

Det kommer alltid att finnas människor som i reformer ser helt andra möjligheter än dem politikerna ville skapa. I en globaliserad och digitaliserad får det dessutom stora och omedelbara konsekvenser. Arbetsmarknaden och befolkningen 2020 är inte vad de var 2008, när reformen genomfördes. Många andra har haft åsikter, men det är Moderaterna som tar initiativ till de uppdateringar som krävs.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons