Annons

Moderat framåtanda medan landstingen går IVPA

Ledare • Publicerad 20 december 2003

Kanske är det en slump att novembers skörd blev 14 stora pressklipp med foton. Men den som hör det moderata landstingsrådet Janne Wiklund, numera Mora, tidigare Nybro, förstår varför. Klara, tydliga och lättbegripliga ord om sådant som upprör honom och som driver honom och partikamraterna i Dalarnas landstingspolitik.

@bröd:Jag träffar honom i den lilla mutterserveringen vid Sergels Torg. Han har rest ned med sin sambo för att julhandla, jag upp för möten. Det blir en timme av raka puckar.

Annons

– Vi kan inte ha hembygdens dag i partigruppen, klipper han av när jag undrar om det inte är besvärligt med alla småorter i Dalarna. – Vårt ansvar gäller hela länets vård. Och att allmänheten tydligt vet och hör vad som är moderata idéer.

Får du då något gjort? Pressklipp i all ära...

– Vi är få i landstingspolitiken, och i opposition. Min uppgift måste vara att övertyga. När människor kommer fram och hejar på trottoaren efter att ha läst om moderaterna i tidningen, då har jag gjort mitt jobb!

Men får du något inflytande?

– Vi samarbetar ganska bra de borgerliga sinsemellan. Men det viktiga är ju politiken, som måste vara tydlig. Inflytande får man när man får människor att tänka till!

Om det blir borgerlig majoritet nästa val?

– A och O är att ha förberett sig väl, så att man vet vad man vill och snabbt kan sätta igång. Är vi väl förberedda så kommer vi också få igenom mer. Jag har exempelvis i dag besökt enskilda vårdgivare och diskuterat hur det ser ut i Dalarna.

– Och så måste man visa att man är öppen för nya idéer! Vi kan exempelvis inte ha en massa småsjukhus. Då tog vi moderater och väckte idén om IVPA: i väntan på ambulans. Landstinget måste kunna garantera var invånare att den första vården finns på plats efter så och så många minuter. Det löste vi genom samarbete med kommunerna. På de ställen där kommunernas bilar inte når fram i tid ville vi satsa på egna landstingsbilar. Vi fick ett enormt gehör! Vård i tid i stället för vård i hus.

– Det gäller att vi moderater är de som uppfattas som de som vill och vågar förändra. Sedan lämnar jag gärna över bakåtsträvarrollen till sossarna!

Nej, någon bakåtsträvare verkar inte sitta mitt emot mig med en kaffe latte. Och jag skulle nog inte vilja vara trött byråkrat den dagen Janne Wiklund får det politiska ansvaret i Dalalandstinget.

Men det skulle nog vara kul om man var läkare eller sköterska med idéer!

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons