Annons

Ministrarna bor inte som de lär

Det finns en skavande diskrepans mellan vilken typ av bostad unga önskar att bo i, och vilken typ av bostäder som subventioneras samt visioneras om från regeringens håll. Där småhus önskas, byggs hyreslägenheter.
Ledare • Publicerad 26 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”När jag bestämmer mig för att bilda familj så vill jag ha en stadig inkomst och flytta till villa. Vill att mina barn ska växa upp i ett vackert och säkert område. Sedan vill jag även inreda en villa.” Tjej 18 år
”När jag bestämmer mig för att bilda familj så vill jag ha en stadig inkomst och flytta till villa. Vill att mina barn ska växa upp i ett vackert och säkert område. Sedan vill jag även inreda en villa.” Tjej 18 årFoto: Krister Larsson/TT

Enligt en undersökning från Boinstitutet, Hur vill unga bo och varför, står villa som solklar vinnare i vilken boendeform som unga mellan 18-24 år helst vill bo i när de skaffar egen bostad. En 24-årig killes motivering av sin preferens lyder: ”Bra investering, frihetskänsla och möjligheten att kunna grilla hamburgare.” Men regeringen verkar ha andra planer för hur denna frihets- och hamburgersugna generation ska bo.

Annons

När fastighetsföretaget Veidekke inför valet 2018 visualiserade framtidens bostäder i storstäderna utifrån olika riksdagspartiers drömmar, var det bara Kristdemokraternas vision som innehöll något som ens liknade villor. För Miljöpartiet var kollektivt ägande, bikupor och ört-odlingar i fokus, företeelser som inte verkar vara oerhört prioriterade för dem som faktiskt förväntas bo där.

Baseras regeringens vurm för lägenheter i allmänhet, och hyresrätter i synnerhet, på en egen upplevelse av boendeformens förträfflighet? Troligen inte. När tidningen Hem & Hyra nyligen kollade på vilka bostäder som går hem hos ministrarna i regeringen visar det sig att enbart fyra procent av dem väljer att bo i hyresrätt.

De fyra procenten utgörs av Kalmarministern Lena Hallengren.

Hallengren är alltså är den enda i regeringen som själv bor i den typ av bostäder som det vurmas så mycket om från regeringens håll, och vars nybyggnationer skattepengar går till att subventionera. Hur bor då ministrarna helst? I villor, visar det sig.

Tanken går osökt till när Sveriges Arkitekter redovisade vilka bostäder som den svenska arkitektkåren själva väljer att bo i, och det visade sig att det mest populära var att bo i hus byggda innan år 1930. Alltså i en byggnadsstil som skiljer sig markant från husen de själva ritar.

Det är inte särskilt klädsamt att diktera för andra hur de borde vilja bo, särskilt när man själv uppenbarligen inte kan tänka sig det.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons