Annons

Med äktenskapet byter populisten värderingar

Med äktenskapet följer ett annat röstningsmönster. Gifta röstar mer borgerligt, mindre vänster och mindre populistiskt.
Ledare • Publicerad 9 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett internationellt välkänt mönster inom valforskningen präglar också Sverige. Gifta röstar som SCB:s för politikernördar så emotsedda partisympatiundersökning annorlunda än singlar.

Nytt liv. Nya värderingar.
Nytt liv. Nya värderingar.Foto: Bertil Ericson / TT

Skillnaderna är stora. I Sverige får Sverigedemokraterna stöd av 26 procent av ogifta män, men 17,9 procent av de gifta.

Annons

Även Vänsterpartiet attraherar de ogifta männen. Nio procent av dem väljer V – medan bara fem procent av de gifta väljer den rödaste valsedeln hos det parti som en gång deklarerade ”Död åt familjen”. Och för Socialdemokraterna är skillnaderna små när det gäller kvinnor, medan partiet går några procentenheter starkare bland gifta män.

”Den stora skillnaden finns hos Moderaterna och Kristdemokraterna som intressant nog går betydligt bättre bland både bland gifta kvinnor och män än ogifta.”

Den stora skillnaden finns hos Moderaterna och Kristdemokraterna som intressant nog går betydligt bättre bland både bland gifta kvinnor och män än ogifta.

Mönstret är välkänt inom valforskningen och väldigt starkt i USA där gifta i högre utsträckning röstar på republikanerna än på demokraterna. Och det syns i den politiska geografins årsringar. I centrumnära stadsdelar där singlarna bor är gröna och röda partier starka. I villaområden präglade av familjeliv har Moderaterna och Kristdemokraterna sina starka fästen.

Med äktenskapet, gemenskapen och insikten om att det finns något större än en själv följer således också andra politiska värderingar. Den som vill förstå dagens kulturkamp kan med fördel börja att studera SCB.s undersökning.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons