Annons

Lita inte på president Andersson

Statsministern försöker att agera landsmoder en vecka innan valet. Men Magdalena Andersson är ingen Angela ”Mutti” Merkel.
Ledare • Publicerad 2 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nu är det allvar. Det försökte statsministern, finansministern och energiministern inskärpa vid en presskonferens i Rosenbad om elpriserna på fredagsmorgonen.

Magdalena Andersson (S) meddelade att regeringen nu kommer att agera på EU-nivå för att försöka få ned de höga elpriserna genom att föreslå att gaspriset frikopplas från EU:s elprismodell. Statsministern deklarerade att hon till och med – hör och häpna – kommer att lägga valrörelsen åt sidan för att satsa allt på att lösa elkrisen genom att skapa bred enighet i riksdagen och sen övertyga sina europeiska kolleger.

Annons

Så ädelt av statsministern att sätta Sveriges väl framför partiets. Men Anderssons handlingskraft är bara ett spel för gallerierna. Det handlar enbart om att krishantera Socialdemokraternas impopulära energipolitik.

Magdalena Andersson satsar allt på presidentkortet.
Magdalena Andersson satsar allt på presidentkortet.Foto: Anders Wiklund/TT

EU-kommissionen har redan förslag på bordet som handlar om precis det regeringen talar om: att förändra den nuvarande elprissättningen genom att ta bort kopplingen mellan priset på gas och andra energislag. Så det är knappast någon ny idé. Men regeringen räknar sannolikt med att kunna ta äran ifall den blir verklighet. Då kan den stoltsera med att Socialdemokraterna räddade svenska företag och hushåll.

”Ingen i södra Sverige köper Anderssons prat om ”Putinpriser”.”

Det är uppenbart att Andersson är rejält nervös för att elpriserna kommer att leda till att väljarna ger henne kicken nästa söndag. Då är lösningen att framställa sig som den självuppoffrande landsmodern som lägger partipolitiken åt sidan för att rädda landet.

Men hon underskattar väljarnas intelligens. Ingen i södra Sverige köper Anderssons prat om ”Putinpriser”. De som bor i elområde fyra minns hur dyr elen var förra vintern. Och det var alltså flera månader innan Rysslands invasion av Ukraina.

Inte ens Anderssons egna partikamrater verkar imponerade. Socialdemokratiska lokalpolitiker i såväl Lessebo som Klippan medger att de tvingas försvara och förklara mycket av regeringens energipolitik när de möter väljare.

Fredagens utspel är enbart ett sätt att slippa ta ansvar för den energipolitik som regeringen har fört de senaste åtta åren, som har lett till att fyra kärnkraftsreaktorer har lagts ned.

Men regeringen har rätt: Det är allvar nu. Om bara en dryg vecka har svenska folket chansen att rösta bort den regering som har försatt Sverige i en situation där företag tvingas lägga ner produktionen på grund av orimliga elpriser och hushåll hamnar hos Kronofogden för att de inte har råd med elräkningarna. Ta den.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons