Annons

Lätta lån, svår framtid

Oroväckande trend med överskuldsättning på grund av konsumtionslån.
Ledare • Publicerad 25 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Avbetalningar med ränta har blivit ett vanligt sätt att betala för köp via internet.
Avbetalningar med ränta har blivit ett vanligt sätt att betala för köp via internet.Foto: Jessica Gow/TT

Under hotet från det potenta droppsmitte-viruset under våren har många valt att hellre handla online än i fysisk butik. ”Det är slut på hyllorna”, 64 procent av de svenska e-handlarna upplever att försäljningen har utvecklats positivt under perioden, vilket är en ökning med 20 procent från första kvartalet, enligt prisjämförelsesajten Pricerunner. Shopping verkar ha varit en populär pandemi-sysselsättning.

Samtidigt har många på grund av krisen förlorat jobbet och parallellt ökar oron för svenskarnas kreditskulder och konsumtionslån. Mellan 2008 och 2018 tredubblades konsumtionslånen i landet, och den uppåtgående trenden ser inte ut att trappa av.

Annons

Det är väldigt lätt att ta lån utan säkerhet idag. En kartläggning från Finansinspektionen (FI) visar att det finns många långivare som inte tar in uppgifter om ett hushålls samlade befintliga skulder innan man godkänner nya lån. Kreditprövningen fyller en viktig funktion för att inte skuldsätta personer som med hög sannolikhet har svårt att betala tillbaka sina lån.

I onlinebutiker så finns oftast alternativ att köpa även små summor på avbetalning med ränta. Den första juli i år trädde en ny lag i kraft som förhindrar online-butiker att ha avbetalning som förifyllt alternativ i kassan. Ett litet steg kan tyckas, mot ett problem som kan få ett stort nationellt bakslag inom kort. Enligt FI står konsumtionslån för hälften av hushållens skuldbetalningar.

Enligt organisationen Sveriges Konsumenter så är överskuldsättning vanligast bland låginkomsttagare, lågutbildade, arbetslösa, sjukskrivna och ensamstående. Talesättet ´det drabbar ingen fattig´ går inte att applicera vad gäller konsumtionslånen. Enligt FI:s konsumtionslånerapport 2019 har 15 procent av samtliga konsumtionslån inneburit inkassokrav, många löser det genom att samla lån i tjänster som innebär mindre amortering per månad, något som påverkar låntagaren lång tid framöver.

Att många hushåll är högt belånade inför en lågkonjunktur kan innebära att den blir svårare att ta sig igenom för hela samhället. Inkomstkraven för hyreslägenheter, bolånetak och amorteringskrav var kritiserade när de genomfördes men visade sig vara en god idé att genomföra innan krisen slog till denna vår.

Förhoppningsvis finns det en politisk vilja till försiktighetsåtgärder även för överskuldsättning till följd av konsumtionslån.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons